Kuře pečené s dýní

Suroviny:

Název suroviny

Množství

MJ

Dýně Hokaido

1,200

kg

Sůl

0,020

kg

Máslo

0,050

kg

Kuřecí stehna

1,800

kg

Cibule

0,150

kg

Zázvor

0,002

kg

Citrón

0,080

kg

Petržel nať

0,010

kg

Česnek

0,040

kg

Olej stolní

0,080

l

Koriandr

0,005

kg

Kmín

0,003

kg

Paprika sladká

0,005

kg

Grilovací koření

0,010

kg

Technologický postup:

Očištěné kuřecí maso osolíme, mírně potřeme nastrouhaným zázvorem z jedné strany, vložíme na pekáč, přidáme 1/2 dávky másla. Kůži potřeme olejem a citrónovou šťávou a pečeme v troubě při 200°C asi 40 minut. Každých 10 minut přeléváme výpekem, případně podlijeme vývarem. Mezitím si připravíme dýni, nakrájíme ji i se slupkou na půlměsíčky a odstraníme z nich všechna semínka a vlákna. V pánvi rozehřejeme olej, orestujeme cibuli nakrájenou na tenké měsíčky, dýně, plátky česneku. Smažíme na mírném ohni asi 5 minut a poté přisypeme koření, promícháme a smažíme ještě asi 1 minutu, odstavíme. Kuřecí maso vyndáme z trouby a teplotu snížíme na 190°C. Osmaženou směs naskládáme do pekáče okolo kuřecího masa a pekáč vrátíme do trouby na dalších 40 minut. Kuřecí maso je hotové ve chvíli, kdy po vpichu vytéká čirá šťáva. Dýně by měla být měkká a lehce zhnědlá po okrajích. Vhodné přílohy: brambory a zeleninové saláty.


Drůbeží a rybí pokrmy
Zpět na výpis

Kuře pečené s dýní

Název suroviny

Množství

MJ

Dýně Hokaido

1,200

kg

Sůl

0,020

kg

Máslo

0,050

kg

Kuřecí stehna

1,800

kg

Cibule

0,150

kg

Zázvor

0,002

kg

Citrón

0,080

kg

Petržel nať

0,010

kg

Česnek

0,040

kg

Olej stolní

0,080

l

Koriandr

0,005

kg

Kmín

0,003

kg

Paprika sladká

0,005

kg

Grilovací koření

0,010

kg

Očištěné kuřecí maso osolíme, mírně potřeme nastrouhaným zázvorem z jedné strany, vložíme na pekáč, přidáme 1/2 dávky másla. Kůži potřeme olejem a citrónovou šťávou a pečeme v troubě při 200°C asi 40 minut. Každých 10 minut přeléváme výpekem, případně podlijeme vývarem. Mezitím si připravíme dýni, nakrájíme ji i se slupkou na půlměsíčky a odstraníme z nich všechna semínka a vlákna. V pánvi rozehřejeme olej, orestujeme cibuli nakrájenou na tenké měsíčky, dýně, plátky česneku. Smažíme na mírném ohni asi 5 minut a poté přisypeme koření, promícháme a smažíme ještě asi 1 minutu, odstavíme. Kuřecí maso vyndáme z trouby a teplotu snížíme na 190°C. Osmaženou směs naskládáme do pekáče okolo kuřecího masa a pekáč vrátíme do trouby na dalších 40 minut. Kuřecí maso je hotové ve chvíli, kdy po vpichu vytéká čirá šťáva. Dýně by měla být měkká a lehce zhnědlá po okrajích. Vhodné přílohy: brambory a zeleninové saláty.