Velikonoční pomazánka

21. 3. 2018

Recept:

Potřebujeme:

10 vajec

2 mrkve

3 rajčata

1 žlutou papriku

listový salát

bílý jogurt

4 kuličky pepře nebo nového koření

sůl

bezlepkový nebo celozrnný chléb (podle chuti a potřeby)

Uvaříme vejce natvrdo (minimálně 5 min.), opatrně oloupeme, 5 nejhladších si necháme stranou a ostatní nakrájíme na drobné kostičky. Než se nám uvaří vejce, nastrouháme jednu a půl mrkve, rozpůlíme rajčata a vydlabeme vnitřek z poloviny bez stopky, nakrájíme papriku na drobné proužky nebo kostičky. Na talíř rozložíme listy ledového salátu. V misce smícháme nakrájená vejce, mrkev, papriku a jogurt – ten přidáváme postupně, aby salát nebyl příliš řídký. Ochutíme troškou soli, případně mletého pepře. Můžeme také přidat lžičku rostlinného oleje pro zjemnění. Necháme salát chvíli vychladit v lednici a mezitím si připravíme kuřata a muchomůrky. Kuře vyrobíme tak, že do malého zářezu umístíme zobáček a na hlavu hřebínek z mrkve. Můžeme také důkladně vymýt skořápku a nasadit jí kuřeti na hlavu. Oči jsou kuličky pepře nebo nového koření. Muchomůrce nasadíme klobouček z poloviny rajčete (můžeme použít trošku salátu na vršek vajíčka, aby klobouk lépe držel) a koncem lžičky uděláme jogurtové tečky na klobouk. Na talíř, kde již je ledový salát, rozprostřeme vychlazený salát a do něj posadíme kuřata a houby. Dozdobíme pomocí kytiček, zajíčka a srdíčka (případně jiných) vykrájených chlebů.

Velikonoční pomazánka 1Velikonoční pomazánka 1Velikonoční pomazánka 1
Zpět na výpis