Týden zdravých potravin

Týden zdravých potravin spojený s Mezinárodním dnem kuchařů

Ve třetím říjnovém týdnu jsme se v rámci dne kuchařů zaměřili na zdravé potraviny a zdravé svačinky, které se z nich dají připravit tak, aby to děti bavilo a hlavně chutnalo. První den jsme si připravili zdravý nápoj v podobě zeleného smothies. Toto smotihe jsme vyrobili z baby špenátu, banánu a pomerančového džusu. Tento nápoj je vitamínová bomba bohatá hlavně na železo.

Úterý

Druhý den jsme si připravili zdravou svačinku z kukuřičných plátků, pomazánkového másla a zeleniny. Tradiční pečivo, jsme nahradili touto křupavou pochoutkou.

Středa

Třetí den jsme si s dětmi vyrobili ovocné špízy. Ovoce děti nosili v průběhu týdne a poté si špízy samy připravily. Obvykle může být problém dostat do bříška nějaké to ovoce či zeleninu, ale jakmile to napíchnete na kus špejle, jako by jste mávli kouzelným proutkem, tedy špejlí a rázem je všechno pryč. Děti používaly také různé vykrajovátka a na konci toho všeho měli malou sladkou tečku v podobě dipu z čokolády či rozmixovaných zdravých bonbonů. Tomuto dipu nikdo neodolal a ovocné špízy padaly do bříšek o sto šest.

Čtvrtek

Jelikož nám rodiče doseli opravdu hodně ovoce, tak jsme i čtvrtý den pokračovali v ovocných špízech. Přidali jsme akorát opět špenátové smothies a štrůdl. Jde vidět, že se rodičům urodilo hodně jablek. Do štrůdlu jsme nepřidávali žádné cukry pouze jablka a hrušky a byl opravdu výborný.

Pátek

Poslední den se nesl ve znamení Mezinárodního dne kuchařů a ten jsme oslavili, jak se patří specialitou. Když se jedná o mezinárodní den, tak jsme zavítali až do daleké Asie, tedy do Japonska a s dětmi jsme si vyrobili tamní největší specialitu a národní jídlo sushi. Samozřejmě se nejednalo o pravé sushi, ale jeho zeleninová verze. Salátovou okurku jsme nakrájeli na tenounké plátky, které jsme naskládali vedle sebe. Poté jsme na takto připravenou okurku namazali pomazánkové máslo a položili nastrouhanou mrkev. Poté jsme vše zarolovali do ruličky a nechali chvíli odpočinout v lednici. Pak už nezbývalo nic jiného než tuto ruličku nakrájet na kolečka a mohla začít degustace. Nechyběli samozřejmě ani tradiční čínské hůlky. A pro naše paní kuchařky jsme s dětmi upekli zdravé mrkvánky a obdarovaly jsme je zlatou medailí a velkým přáním. Naše paní kuchařky vaří opravdu chutná a zdravá jídla, která nám všem chutnají.

Týden zdravých potravin 1Týden zdravých potravin 1Týden zdravých potravin 1Týden zdravých potravin 1Týden zdravých potravin 1Týden zdravých potravin 1Týden zdravých potravin 1Týden zdravých potravin 1Týden zdravých potravin 1Týden zdravých potravin 1Týden zdravých potravin 1Týden zdravých potravin 1Týden zdravých potravin 1Týden zdravých potravin 1Týden zdravých potravin 1
Zpět na výpis