Dýňový koláč

28. 4. 2021

Děti ze třídy Sluníčko si upekly s pomocí p. učitelek výborný dýňový koláč. Předcházelo povídání o dýňáčcích (panáčcích z dýně), vydlabávání , sušení semínek (která si poté můžeme sníst). Děti se pokoušely sestavit recept, co bychom asi měli do koláče dát??? Po obědě si přečteme pohádku o kočičce a pejskovi, jak pekli dort. Koláč se povedl a všichni jsme si na něm báječně pochutnali. Podělíme se s Vámi tedy o recept: Ingredience Ingredience na korpus : •300 gramů sušenek •125-150 gr másla •Kakao na obarvení Ingredience na krém : •1 malá dýně Hokkaido •125 ml smetany •4 velká vejce •4 PL cukru •1 ČL skořice •Špetka muškátového oříšku a špetka rozemletého kardamónu Postup Postup přípravy korpusu: sušenky rozmixujeme na prášek v mixéru a smícháme s rozpuštěným máslem, dokonale smícháme a z hmoty do formy vytvarujeme korpus s vyšším okrajem, ten necháme zapéct na pár minut, asi deset minut, v roztopené troubě, vyndáme a necháme zchladnout. Postup přípravy náplňě : Dýňi hokkaido rozkrájíme na půlku a vydlabeme pecky, dýňi uvaříme v hrnci a trvá to asi deset minut, slijeme a necháme řádně vychladnout. Pokud nestačí sušenková hmota na dost vysoké okraje, je lepší si formu, pokud je s odnímatelným dnem, vyložit pořádně alobalem aby nám tekutina nevytekla při pečení do trouby. Uvařenou dýňi, smetanu, vajíčka, cukr a koření umixujeme do tekuté hmoty kterou nalijeme na upečený a vychladlý korpus. Pečeme asi 40 minut na 180 stupňů, dýňová hmota se nám bude ke konci pečení nafukovat. Zda je koláč upečený otestujeme píchnutím špejle doprostřed. Koláč nechte vychladnout, bude se lépe porcovat. Tak tedy Dobrou chuť

Dýňový koláč 1Dýňový koláč 1
Zpět na výpis