Avokádová pomazánka

V naší školnjí jidelně jsme letos nově zařadili do jídelníčku avokádovou pomazánku. 

Pomazánka je výborná a naprosto jednoduchá. A jak si můžeme pomazánku doma udělat? Budeme potřebovat tyto ingredience. 

Ingredience: 1 ks avokádo

1 ks malá cibule

1 stroužek česneku

1 kostka lučiny

citronová šťáva

sůl, příp. pepř

Postup přípravy: Avokádo rozkrojíme, vyjmeme pecku, oloupeme, dáme do misky, zakapeme citronovou šťávou, utřeme česnek, najemno nakrájíme cibulku, osolíme, přidáme lučinu a vše v misce pomocí vidličky vypracujeme v pomazánku.

Avokádo je plod hruškovce přelahodného, který se zařazuje jako ovoce, někdy se však uvádí jako zelenina. Zralý plod je zvenku tmavozelené až černé barvy, uvnitř měkký a světle žlutý. Dužina se dobře roztírá.

Avokádo je bohatým zdrojem minerálních látek draslíku, mědi, magnezia, fosforu a vitamínů C,E,K,H,B. Dužina obsahuje jen mizivé množství cukru. Má vysokou energetickou hodnotu a na ovoce obsahuje nezvyklé velké množství tuku. Obsažené tuky jsou rostlinného původu, tedy velmi zdravé a velmi dobře zasytí. Složení mastných kyselin se podobá olivovému oleji.

Tato superpotravina je díky svým nutričním hodnotám často zařazována do zdravé stravy a doufám, že se stane oblíbenou i u našich dětí.

Zpět na výpis