Zveme na drink do komunitních zahrad všechny školou povinné
Baví nás ukazovat lidem, že pěstovat a kompost se dá i ve městě. Snažíme se o to zakládáním komunitních zahrad, pořádáním workshopů a dalších akcí, na kterých ukazujeme jak na to. Nyní jsme si nastavili laťku o něco výš a organizujeme exkurze pro školy přímo tam, kde si studenti mohou vše osahat a ochutnat, tedy v zahradách.
Máme za sebou několik setkání s teenagery a musíme říct, že je to celkem zábava, takže v tom hodláme pokračovat i v následujících měsících, konkrétně v září a v říjnu.
Vše se v podstatě točí okolo jídla – kvalitního a lokálního jídla. Když nám není lhostejné, co jíme, brzy se dostaneme k otázce, kde a jak se jídlo pěstuje. V komunitních zahradách ukazujeme studentům, jak je možné vypěstovat si vlastní zeleninu, bylinky a drobné ovoce přímo ve městě a dokonce na pár metrech čtverečních, například ve vyvýšených záhonech. Těm zvídavým navíc prozradíme, které rostliny se mají rády a naopak. „Papriky nesnesou v jednom květináči rajčata. Ovšem rajčata jsou blázni do bazalky.“
V našem konceptu „Uzavřeného cyklu jídla“ najdete kromě pěstování a jídla také kompostování. To byste nevěřili, jak studentům spadnou čelisti, když se dozví, že bioodpad tvoří v popelnici až 60%. My ale víme, co s tím. „Kompostovat se dá i v bytě, nemusíte mít zahradu. Nesmrdí to, když to umíte.“ Slibujeme studentům a necháme je, aby si sami vyzkoušeli překopat část kompostu. Odhalujeme tajemství vermikompostéru a ti odvážnější si mohou „pochovat“ žížalu.
Naše exkurze prostě není jen suchá přednáška, dokonce často voní mátou, to když si na závěr společně připravíme virgin mojito. S blížícím se podzimem přijdou na řadu i bylinkové čaje nebo zeleninová polévka. Chceme si to se studenty prostě užít a ukázat jim, co vše je ve městě možné.
Dostali jste na naše exkurze chuť? Mrkněte do KATALOGU
Zde je přehled míst, které má pod palcem Kokoza:
Komunitní zahrada Vidimova (Praha 11)
Ukážeme si, co jsme životem ve městech zapomněli. Objevíme, že se dá pěstovat i uprostřed paneláků, zbytky z kuchyně znovu zrecyklovat na kompostu a díky němu pak sklízet skvělou úrodu. Vysvětlíme, že to jde zábavně a komunitně na sídlišti. Podle sezony i ochutnáme úrodu. Vysvětlíme si, co do kompostu patří a co ne a jak se přehazuje kompost.
Zelená zahrada Smetanka a Otevřená zahrada Archangelská (Praha 2, Praha 10)
A jak to funguje v otevřeném vnitrobloku, kde nežijí jen lidé? Ochutnáme jídlo z cyklu, ukážeme si sběr dešťové vody a hospodaření s ní. A zjistíme, jak jednoduché to může být i ve městě. Podle sezóny se naučíme rozpoznávat jedlé rostliny a zjistíme, co můžeme sklidit ještě na podzim.
Vnitroblok Bezobalu (Praha 2)
I na malém betonovém plácku ve městě můžeme vytvořit zelenou oázu, která přinese radost a kvalitní potraviny nejen obyvatelům okolních domů. A kromě toho se podíváme, jak se dá nakupovat bez obalu – kvalitně a ekologicky. Zakladatelé Bezobalu řeknou něco i o jejich záměru rozvíjet myšlenku v České republice a spolu s Kokozou představí jedlý dvorek.
Kolpingův dům (Praha 8)
V azylovém domě žije sedm matek s dětmi, které na jedlé zahradě pěstují zeleninu a ovoce. Z těch pak v rámci kurzů vaření připravují obědy pro ostatní. A my jim trochu koukneme pod pokličku. Jak se jim pěstuje? Jak se jejich děti učí pěstovat, va- řit i kompostovat? Poznáte, co pěstují a co mají nejraději?
Rocket v Lifefoodu (Praha 9)
Ukážeme si na v ČR unikátním zařízení, jak funguje kompostování přímo z výroby. Super kvalitní vstupy (v podobě surovin na raw stravu) se za krátkou dobu promění na super skvělý kompost, díky kterému je pak možné si vypěstovat kvalitní potraviny. A my si ukážeme, jak takový kompostér funguje v rámci provozu české firmy Lifefood.
Případné objednávky směřujte na Míšu:
misa@kokoza.cz; 777 083 870
K programu vám více prozradí Kristina:
kristina@kokoza.cz; 608 653 938
KOKOZA, o. p. s. se profiluje jako společensky prospěšný podnik. Mezi lidmi, firmami a dalšími organizacemi propagujeme kompostování a pěstování ve městě. Inspirujeme a motivujeme je k využívání kompostovacích technologií vhodných do města, k pěstování pro svoji spotřebu a pro radost. Pro zviditelnění těchto témat vytváříme prostor pro spolupráci s aktivními lidmi, firmami a veřejnou správou.