Skutečně zdravé školy v Pardubickém kraji učí na podzim děti o jídle v praxi

23. 9. 2016
Skutečně zdravá škola

Některé z nich plní programový bod "vzdělávací aktivity v oblasti přípravy pokrmů" podzimními terénními výlety spojenými s jídlem. Děti prvního stupně z několika škol se zúčastní paběrkování (polního sběru zeleniny, která by se jinak vyhodila na polích zůstala), samy si pěstují obilí, ze kterého pečou chleba (celoroční projekt), další pak připravují průřez evropskými specialitami v rámci veřejné akce Jak nám chutná Evropa.

„Program Skutečně zdravá škola se snaží nejen o to, aby děti mohly ve školách jíst lépe. Jedním z jeho nejdůležitějších kritérií je i to, že se děti musejí o jídle vzdělávat, aby věděly, co to je zdravé a nezdravé, odkud jídlo pochází a vytvořily si k němu pozitivní vztah. A to je právě smyslem akcí, které naše školy pro děti pořádají," vysvětluje Hanka Murphy, regionální koordinátorka programu Skutečně zdravá škola pro Pardubický kraj.

Paběrkování

Ekologie potravin - to je jedno z důležitých témat, které by měly děti ovládat. I proto jedou žáci ZŠ a MŠ Klas, s.r.o. (předškoláci a 1. a 2. třída) a ZŠ Waldorfské (3. a 4. třída) na Biofarmu Skřeněř paběrkovat - sbírat na pole zeleninu, která je pro své tvarové nebo barevné nedokonalosti nevhodná k prodeji. Součástí terénního výletu bude i výklad, v praktické části pak budou děti sbírat z pole brambory, červenou řepu, zelí a kapustu, balit je a na závěr si v ohni budou moci brambory upéct.

Terénní výlet se uskuteční 23. a 30. září.

Jak nám chutná Evropa

Tento pátek 23. září proběhne také už pravidelná akce Základní školy a Praktické školy Svítání, o.p.s. Jak nám chutná Evropa. Tentokrát budou zúčastněné školy či domovy připravovat zdravé pokrmy z jednotlivých evropských států a mohou tak díky hlasům veřejnosti získat “Řád evropské vařečky”. Smyslem této akce je přiblížit jednotlivé unijní země prostřednictvím typických národních jídel a vtáhnout do tématu jídla širokou veřejnost, komunitu. Letos poprvé se představí v rámci akce i Skutečně zdravá škola. Součástí představení bude ochutnávka rychlých, zdravých a barevných svačinek do skleničky, což jistě ocení přítomní rodiče, kteří se tak budou moci inspirovat kreativní prací paní lektorky Olgy Chlápkové ke své každodenní domácí přípravě svačin pro své školáky.

Akce je určena pro širokou veřejnost a proběhne před hlavním vchodem do Paláce Pardubice od 13. do 17. hodin.

Od zrna k chlebu

V průběhu 3. a 4. třídy běží v ZŠ Waldorfské zážitkový program Od zrna k chlebu, který děti učí o původu potravin a jejich výrobě. Děti si v průběhu roku pěstují obilí (orají pole, sejí, sečou obilí), to poté stloukají a melou mouku, ze které si pečou vlastní chleba. Čtvrťáci mají aktuálně obilí posečené a v průběhu podzimu ho budou stloukat a později péct chléb, třeťáci se na své políčko teprve tento podzim chystají. „Od zrna k chlebu ve Waldorfské funguje už několik let a děti ho mají rády. Jeho součástí je mnoho dalších vzdělávacích aktivit souvisejících s tématem a děti jsou každý rok překvapené, kolik práce a trpělivosti vyžaduje něco, co mají doma za samozřejmé. Díky praktické ukázce se nám to daří," vysvětluje Hanka Murphy.

Zpět na výpis