Školní stravování v Kodani

20. 7. 2023
Skutečně zdravá škola

V rámci realizace projektu SchoolFood4Change byly zmapovány systému školního stravování v partnerských městech ve 13 zemích Evropy. Posupně vám zjištěné informace představíme. 

Školní stravování v Kodani

Dánský zdravotnický úřad vypracoval sérii doporučení pro stravování ve školách. Důraz je kladen na ekologii a udržitelnost podávaných pokrmů. Dánská Národní rada pro zdraví vydala dalších 7 výživových doporučení, známých také jako klimatická výživová doporučení. Tato doporučení jsou zaměřena jak na stravování v domácnostech, tak na stravování ve veřejných institucích.

Město Kodaň vytvořilo vlastní pravidla veřejného stravování, včetně školního. Kodaňská potravinová strategie stanovila cíle v oblasti snižování dopadů klimatických změn, podílu biopotravin, snižování plýtvání potravinami a zdravého stravování pro všechny občany.

Vize - Město Kodaň chce podporovat potravinovou gramotnost, posilovat sociální komunity a zajistit, aby se Kodaň stala zeleným, zdravým a vitálním potravinovým městem, které je úzce propojeno s regionálním potravinovým systémem ve prospěch všech svých obyvatel - a slouží jako inspirace pro zbytek světa.

Kodaňský magistrát si ve své Strategii stravování stanovil cíl, že veškeré veřejné stravování musí obsahovat minimálně 90 % biopotravin. Kodaňský magistrát se také aktivně snaží snížit plýtvání potravinami ve všech veřejných stravovacích zařízeních.

V kodaňských základních školách existují dva různé modely školního stravování: tak zvané „Jedlé školy“ a „Jídlo do škol“. Oba modely nabízí kvalitní teplé obědy, žáci ale mají možnost nosit si vlastní oběd z domu.

V modelu Jedlé školy se jídlo připravuje ve vlastní školní kuchyni. V Kodani je 16 těchto „jedlých“ škol. V těchto školách je jídlo, jeho příprava a téma zdraví a zdravé stravování ústřední a integrovanou součástí každodenního života. Je také propojeno se školním vzdělávacím programem a organizací školního dne. Školní kuchyně je navržena tak, aby umožňovala zapojení žáků, a její personál je vyškolen, aby žáky vzdělával v tématu stravování a přípravy pokrmů. Každý žák pátého ročníku stráví přibližně jeden až dva týdny jako pomocník při přípravě obědů ve školní kuchyni.  Žáci si také sami chystají talíře a příbory, po skončení oběda stůl uklidí a utřou.  Žáci v prvním a druhem ročníku mají minimálně 45 minut na obědovou přestávku, starší pak 30 minut.

Každá nová škola, kterou kodaňský magistrát otevírá, je již vždy v konceptu „Jedlé školy“, tedy s vlastní kuchyní.

Model "Jídlo do škol" má jinou koncepci. V tomto případě se pokrmy připravují ve velké centrální kuchyni a následně rozváženo do škol, kde se v malé kuchyňce dohřeje nebo dovaří a vydá žákům. Těchto škol je v Kodani 45. Také v těchto školách žáci pomáhají pracovníkům kuchyně jídlo před podáváním dokončit.

Oba modely se pyšní certifikátem „Zlatá biopotravina“, což znamená, že 90 až 100 % použitých surovin pochází z ekologického zemědělství. Pokrmy v jídelníčku také odráží sezónnost. Kromě toho musí jídlo odrážet kulturní a náboženskou rozmanitost dětí. Do kodaňských škol chodí dětí desítek různých národností a kultur. Jídlo musí působit autenticky, respektovat tradice, být moderní a mít vysokou kulinářskou kvalitu.

Učitelé dostávají školní oběd zdarma, mají ale povinnost jíst s dětmi u jednoho stolu, pomáhat jim s výběrem, vzdělávat je ohledně zbytečného plýtvání a dohlédnout na to, aby si žáci po sobě uklidili.

Většina mateřských škol v Kodani má vlastní kuchyni a personál kuchyně najímá město. Pouze několik mateřských škol nemá vlastní kuchyni, a proto si nechávají dovážet jídlo od cateringové společnosti.

Video o školním stravování v Kodani (v angličtině( najdete zde

Obrázky ukazují přípravu svačiny pro děti mateřské školy Stenurten: otevřená kuchyně, dva kuchaři, děti nakukují, co se připravuje. 

Obědy platí rodiče. Průměrná cena oběda v základních školách je 3 eura a celodenní stravování v mateřských školách 4 eura na den. Cena zahrnuje jak náklady na potraviny, tak na pracovní sílu. V mateřských školách platí obědy rodiče, zatímco město pokrývá náklady na snídaně a svačiny. V základních školách platí rodiče přibližně 50 procent celkových nákladů, přičemž rodiny s nízkými příjmy dostávají na stravování svých dětí dotaci.

Obrázky ukazují vyvýšené záhony v základní škole Radmandsgades Skole

Nákup všech surovin a potravin pro školní stravování v Kodani je centralizován v rámci města a celý proces je zcela digitalizován. Obvykle probíhá velké výběrové řízení zaměřené na velkoobchody, které mohou dodat všechny potřebné suroviny pro menší kuchyně v jednotlivých školách. Menší výběrová řízení jsou vypisována pro dvě velké centrální kuchyně, ta se zaměřují na malé a střední podniky.

Specifika výběrových řízení obsahují plnění povinných environmentálních a sociálních kritérií. Kritéria například zahrnují využívání biopotravin, vegetariánské a rostlinné varianty pokrmů, maso ze zvířat z volného chovu, sezónní potraviny a dopravu s nízkými emisemi uhlíku. Hlavním ukazatelem udržitelnosti pro posouzení veřejných zakázek jsou emise skleníkových plynů spojených se zajištěním stravování.

Vaření s žáky v Meyers Madhus

Žáci základních škol v Kodani navštěvují pravidelně cvičnou kuchyni této organiazce, ve které se pod vedením odborných kuchařů učí připravovat zdravá a udržitelná jídla. Město Kodaň platí veškeré náklady. 

Pěstování v Kobenhavens Skolehaver

Vzdělávací organizace s obrovskou vzdělávací zahradou, do které pravidelně celý školní rok docházejí žáci z mnoha kodaňských škol, aby se učili pěstovat zeleninu a bylinky. Každá třída má vlastní "políčko", o které se stará. 

Zpět na výpis