Jak se stravují děti v Itálii - příklad z mateřské školy

16. 9. 2016
Skutečně zdravá škola

Na konci prázdnin jsme navštívili v Toskánsku ve městě Venturina naši dlouholetou kamarádku Letizii Papi, která je učitelkou v tamní mateřské škole, a popovídali jsme si o stylu stravování dětí ve státní školce v Itálii.

Městečko Venturina má okolo 6 tisíc obyvatel a nachází se necelých 5 km od pláží Tyrenského moře v blízkosti překrásné historické části archeologického parku Baratti (Populonia).

Ahoj Leti, jak se máš? Pověz mi prosím, jakou roli hraje v Itálii jídlo a společné stolování.

Pro Italy je jídlo a společné stolování nutnost, která není spojena jen se stolováním, ale také se sdílením a dialogem.

Kolik dětí máš ty osobně na starosti?

Ve školce máme asi 80 dětí od jednoho roku do šesti let. Jsou rozděleny na skupiny 1 až 3leté a 3 až 6leté. Každá učitelka se stará o 10 dětí. Já osobně mám tento rok devět dětí ve věku jeden až tři roky.

Jaká jsou oblíbená jídla dětí?

Italské děti miluji těstoviny a rýži s extra panenským olivovým olejem a sýrem parmazán nebo s rajčaty a ragú. Dále maso a ryby, luštěninové polévky, vařené brambory, rajčata.

Co nabízí vaše školka v rámci pitného režimu dětem po celý den?

Nesycenou vodu a ovocné šťávy. Konkrétně v naší školce je dětem podávána voda San Benedetto. Vím, že ji nabízíte také u vás v obchodě.

Jak zajišťujete dietní stravování?

Školka má určeného specialistu na výživu, který se stará o rozmanitý a vyvážený jídelníček kontrolovaného jídla. Výběr jídla je uskutečňován na základě výběrového řízení v závislosti na věkovém rozpětí dětí.

To znamená, že se u nás při podávání jídla podávají porce úměrně věku dětí, aby nedocházelo u dětí už od mala ke zbytečnému přejídání, aby děti získaly přirozený návyk na správné množství příjmu jídla a měly také správné trávení. Dvouleté dítě jí méně než pětileté.

Dnes však máme i v Itálii problém, že u okolo 16 % dětí vzniká nadváha či obezita. Ministerstvo zdravotnictví proto vydalo několik pravidel pro stravování dětí ve školních jídelnách.  Například je zakázáno podávat smažená jídla nebo vařit z polotovarů. Zařazovat uzeniny a salámy do jídelníčku je povoleno maximálně dvakrát za měsíc.

 Zapojují se rodiče do spolupráce se školou, zajímají se o jídelníček?

Je ustanovena jídelní komise, která se skládá ze zástupců školy, výživového specialisty a zástupců rodičů a učitelů. Tato komise se schází 2x ročně a slouží k řešení eventuálních problémů a návrhů na složení menu a kontrolu jídla.

Zařazujete do jídelníčku také biopotraviny?

Samozřejmě. Téměř všechny používané produkty jsou bio, a pokud možno tzv. „km zero“, tj. produkty pěstované přímo v místě dané lokality. Každá potravina nebo produkt, který se používá na přípravu jídel pro děti, je přísně kontrolován a má vydaný certifikát kvality vydaný výrobci příslušným kontrolním úřadem. Totéž platí i pro speciální produkty, např. bezlepkové.

Jaký je zájem o biopotraviny obecně v Itálii a jak jsou propagovány?

O bioprodukty je stále větší zájem. Lidé na ně kladou velký důraz. Biopotraviny se postupně staly základem  běžného stravování. I potraviny, které nejsou certifikovány jako biopotraviny, jsou každopádně pěstovány v této kvalitě, protože kvalita jídla a zdraví jsou u nás na prvním místě.

Děkuji ti mnohokrát za pěkně strávené odpoledne u moře.
Petr

Zpět na výpis