Kritéria programu Skutečně zdravá jídelna
Co musíte splnit, aby se vaše jídelna stala Skutečně zdravou?
V současné době nabízíme program Skutečně zdravá jídelna pro
- samostatné jídelny, připravující pokrmy v rámci školního stravování,
- podnikové jídelny,
- jídelny veřejného stravování, například domovy seniorů,
- restaurace a bistra.
Podmínky pro udělení osvědčení Skutečně zdravá jídelna mají tři úrovně: bronzovou, stříbrnou a zlatou. Každá úroveň obsahuje specifická kritéria, která musí jídelna splnit v oblasti Kvalita jídla a místo jeho původu.
Kritéria Skutečně zdravé jídelny
Kompletní soubor kritérií pro Skutečně zdravé jídelny přináší přehled toho, co vaše jídelna musí splnit, aby získala osvědčení v každé úrovni.
- Jídelny - školní stravování
- Jídelny - podnikové stravování
- Jídelny - veřejné stravování
- Restaurace a bistra
Seznamy:
- Nepovolená aditiva: látky, které nesmí Skutečně zdravá jídelna používat.
- Přehled čerstvých surovin: definice čerstvých, nezpracovaných surovin.
Jídelna splňující Bronzová kritéria...
- Nabízí v jídelně sezónní pokrmy vyrobené minimálně ze 75 % z čerstvých surovin.
- Jídla v nabídce jídelny neobsahují žádné nežádoucí přísady a minimalizuje se používání polotovarů.
- Nabídka pokrmů uspokojuje potřeby různých diet a stravovacích zvyklostí.
Jídelna splňující Stříbrná kritéria...
- Minimálně 50 % nakoupených čerstvých a nezpracovaných surovin pochází od pěstitelů a chovatelů s provozovnou ve vlastním nebo sousedním kraji.
- 5 % surovin pochází z ekologických farem.
- Nabízí v jídelně zdravé pokrmy připravené z čerstvých sezónních surovin od místních farmářů a řezníků, část surovin pochází z ekologických farem a z šetrných chovů.
Jídelna splňující Zlatá kritéria...
- Minimálně 80 % nakoupených čerstvých a nezpracovaných surovin pochází od pěstitelů a chovatelů s provozovnou ve vlastním nebo sousedním kraji.
- 10 % surovin pochází z ekologických farem.
- V jídelně nabízí zdravé pokrmy, připravené z čerstvých místních surovin