Kritéria programu Skutečně zdravá jídelna

Co musíte splnit, aby se vaše jídelna stala Skutečně zdravou? 

V současné době nabízíme program Skutečně zdravá jídelna pro

  • samostatné jídelny, připravující pokrmy v rámci školního stravování,
  • podnikové jídelny,
  • jídelny veřejného stravování, například domovy seniorů,
  • restaurace a bistra.

Podmínky pro udělení osvědčení Skutečně zdravá jídelna mají tři úrovně: bronzovou, stříbrnou a zlatou. Každá úroveň obsahuje specifická kritéria, která musí jídelna splnit v oblasti Kvalita jídla a místo jeho původu.

Kritéria Skutečně zdravé jídelny

Kompletní soubor kritérií pro Skutečně zdravé jídelny​​ přináší přehled toho, co vaše jídelna musí splnit, aby získala osvědčení v každé úrovni.​​

Seznamy: 

Jídelna splňující Bronzová kritéria...

  • Nabízí v jídelně sezónní pokrmy vyrobené minimálně ze 75 % z čerstvých surovin.
  • Jídla v nabídce jídelny neobsahují žádné nežádoucí přísady a minimalizuje se používání polotovarů.
  • Nabídka pokrmů uspokojuje potřeby různých diet a stravovacích zvyklostí.

Jídelna splňující Stříbrná kritéria...

  • Minimálně 50 % nakoupených čerstvých a nezpracovaných surovin pochází od pěstitelů a chovatelů s provozovnou ve vlastním nebo sousedním kraji.
  • 5 % surovin pochází z ekologických farem.
  • Nabízí v jídelně zdravé pokrmy připravené z čerstvých sezónních surovin od místních farmářů a řezníků, část surovin pochází z ekologických farem a z šetrných chovů.

Jídelna splňující Zlatá kritéria...

  • Minimálně 80 % nakoupených čerstvých a nezpracovaných surovin pochází od pěstitelů a chovatelů s provozovnou ve vlastním nebo sousedním kraji.
  • 10 % surovin pochází z ekologických farem.
  • V jídelně nabízí zdravé pokrmy, připravené z čerstvých místních surovin