Online konference Sůl nad zlato?

24.02.2022 | 14:30 - 16:30
Online platforma ZOOM

Důsledky přesolování pokrmů školního stravování a jak se jich vyvarovat

Pro koho: vedoucí a pracovníky školních jídelen, vedení mateřských a základních škol, tvůrci politik v oblasti veřejného stravování.

Proč bych se měl účastnit: dozvíte se, jaké zdravotní důsledky může mít nadměrná konzumace soli, ve kterých potravinách se sůl skrývá, dozvíte se výsledky Monitoringu solení v desítkách škol a jaké technologické postupy přípravy pokrmů používat, abyste snížili množství soli, budete se inspirovat příklady ze škol, kde si s přemírou soli poradili. 

Cena: zdarma pro Skutečně zdravé školy, ostatní 1 000 Kč za neomezený počet účastníků ze školy. 

Registrace: na konferenci se registrujte vyplněním tohoto formuláře

Sledovat konferenci můžete z počítače, notebooku, tabletu či chytrého telefonu odkudkoli, nejen ze školy. 

Program:

14:30 – 14:35   

Uvítání účastníků, Tom Václavík, Skutečně zdravá škola, z.s.

14:35 – 14:55   

Nesolte mu to!

Nadlimitní denní dávku soli mají v České republice již batolata. Vyšší množství soli je zátěží pro dětské srdce a cévy a způsobuje pak výskyt vysokého krevního tlaku u čím dál více mladších pacientů. Ukážeme si, ve kterých potravinách se skrývá zbytečně vysoké množství soli a jak sůl v jídelníčku dítěte co nejvíce omezovat. 

MUDr. Marie Skalská, Pro Fit Institut

14:55 – 15:20   

Zvažte to!

Většina školních jídelen přesoluje pokrmy pro dětské strávníky. Téměř všechny školní jídelny NEVÁŽÍ množství soli ani ji nijak neodměřují, přetrvává dochucování pomocí instantních výrobků. V  prezentaci ukážeme data z Monitoringu solení ve školních jídelnách a doporučíme, jak množství soli v pokrmech snížit bez toho, abyste snížili chutnost, ukážeme si také alternativy soli.

Dagmar Sedlářová, lektorka Skutečně zdravé školy

15:20  - 15:50

Rozumné solení z pohledu orgánu ochrany veřejného zdraví

Hledání cesty k rozumnému solení ve školních jídelnách zaměstnává i hygienické stanice, zejména odbor hygieny dětí a mladistvých, který spolupracuje se Státním zdravotním ústavem – Centrem zdraví, výživy a potravin v Brně. Zkušenosti z pilotní ověření přímého okamžitého měření soli v polévkách podávaných ve školních jídelnách mohou být inspirací a cestou ke zlepšení situace.  

Mgr. Ivana Lukašíková, ředitelka odboru hygieny dětí a mladistvých, Krajská hygienická stanice Zlínského kraje

15:50 – 16:30

Příklady dobré praxe ze školních jídelen

  • Sůl nad zlato: bez soli nelze vařit, ale všeho moc škodí. Solme vědomě a opatrně, ale jak na to? Základy z vlastní praxe: proškolený a informovaný personál, plánování jídelníčků, využívání základních surovin, moderních technologií, dochucování bez dochucovadel, kontrola. Zaměříme se také na praxi v mateřských školách. 

Marie Rucká, 5 let praxe jako vedoucí Zdravé školní jídelny

  • 7 let zkušeností a řešení překážek vaření zdravé stravy dětem: spolupráce s dietology a specialisty – zaměření na dochucování pokrmů, specifika dochucení jídel pro děti, zaškolování kuchařského týmu, tvorba menu bez alergenů, normy v informačním systému zajišťující přesnou komunikaci alergenů rodičům, hodnocení jídel strávníky, komunikace s dětmi, rodiči a školou. 

Ing. Pavel Komárek, jednatel, Inspirace - zařízení školního stravování s.r.o.

Závěrečná diskuse, shrnutí výstupů konference


Zpět na výpis