Jídlo spojuje - konference Skutečně zdravé školy

05.11.2022 | 09:30 - 14:45
Impact Hub Praha, Drtinova 10, Praha 5 - Smíchov

Zveme vás na každoroční konferenci Skutečně zdravé školy. Letos je naším tématem inkluze dětí a žáků ze sociálně a ekonomicky znevýhodněného a kulturně odlišného prostředí prostřednictvím školního stravování, společného vaření a stolování.

Cena: zdarma

Registrace: na konferenci se prosím registrujte v tomto formuláři

Program

9:30 – 10:00 Registrace účastníků

10:00 – 10:05   Uvítání hostů konference, Tom Václavík, ředitel programu Skutečně zdravá škola

10:10 – 10:30   Kam se za rok posunula iniciativa Skutečně zdravá škola, Karolina Kallmünzerová, manažerka programu, Tom Václavík, ředitel programu Skutečně zdravá škola

10:30 – 11:30 Panelová diskuse: Jak růst cen potravin ohrožuje kvalitu školního stravování a jak řešit podporu dětí, které se ocitly v situaci, kdy si jejich rodiče nemohou školní stravování dovolit – zkušenosti, možnosti, řešení.

Vysoká inflace zvyšující ceny potravin, rostoucí výdaje z rodinných rozpočtů na energie a další životní potřeby - to jsou tlaky, které způsobují, že stále více rodin váhá, zda si může dovolit školní stravování pro své děti. Jak zajistit vysokou kvalitu školního stravování při rostoucích cenách surovin a omezených zdrojích? Tyto a další otázky budeme diskutovat s odborníky z Ministerstva školství a podpůrných nadací. Pozvali jsme i zástupce škol a školních jídelen, aby se podělili o zkušenosti z praxe. 

  • Jiřina Novotná, hlavní koordinátor, Barbora Labíková péče o dárce a fundraising projektu Obědy pro děti obecně prospěšné společnosti WOMEN FOR WOMEN
  • Ladislav Dráb, Drab Foundation, Obědy dětem
  • Jan Mušuta, ředitel odboru řízení a podpory regionálního školství, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
  • Barbora Schneiderová, ředitelka Základní školy Bílina
  • Romana Opršalová, vedoucí školní jídelny, SOU gastronomie U Krbu, Praha

11:30 – 12:00 Přestávka a občerstvení

12:00 – 13:30 Inkluzivní potenciál praktických aktivit: společného vaření a stolování

  • Úvod do tématu - Daniel Pražák

Daniel učí přírodopis a dějepis na základní škole a věnuje se doktorskému studiu na Ústavu výzkumu a rozvoje vzdělávání. Zajímá se o inovace ve vzdělání a moderní technologie ve výuce. Je členem hnutí Otevřeno, které proměňuje přípravu budoucích učitelů. Je autorem (nejen učitelského) podcastu Hovory z kabinetu. V roce 2022 získal druhé místo v ocenění Global Teacher Prize Czech Republic.

  • Jídlo spojuje - představení projektů a jeho výstupů, Helena Burianová, projektová manažerka, Skutečně zdravá škola
  • Vaření ve žluté a modré, praktické zkušenosti ze začleňování ukrajinských dětí prostřednictvím jídla, Gabriela Lacková, ředitelka Mateřské školy Hradec nad Moravicí
  • Jak zapojit mladé lidi do vaření, aby to byla zábava a něco se naučili? Mark Harold Hickton se studenty střední odborné školy Nannestad videregående skole, Norsko (v angličtině, tlumočení do češtiny zajištěno)

13.30 – 14:15    Skutečně zdravý oběd

14:15 – 14:45 

Předání certifikátů úspěšným Skutečně zdravým školám, představení příkladů dobré praxe.

14:45 Ukončení konference

Konference je součásti projektu Inkluzivní vzdělávání skrze praktické aktivity: vaření a stolování

Projekt je financován z Fondů EHP 2014-2021, program Vzdělávání. Prostřednictvím Fondů EHP přispívají Island, Lichtenštejnsko a Norsko ke snižování ekonomických a sociálních rozdílů v Evropském hospodářském prostoru (EHP) a k posilování spolupráce s patnácti evropskými státy.


Zpět na výpis