Mateřská škola Kopřivnice, Lubina 199

Informace

Lubina 199
74221 Kopřivnice
Moravskoslezský kraj

http://skolky.koprivnice.org/rs/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=27&Itemid=57

Postup v programu

Angažovanost a kultura stravování

Na naší školce funguje Akční skupina pro zdravé stravování, která přezkoumala kulturu stravování ve školce a dohodla se na svých dalších aktivitách.
S rodiči a dětmi konzultujeme možnosti zlepšení stravování.
Rodiče jsou informováni o složení pokrmů ve školní jídelně a o aktivitách programu Skutečně zdravá školka.
Respektujeme potřeby strávníků se specifickou dietou tím, že jim školní jídelna umožní ohřátí z domu doneseného dietního pokrmu.
Při úklidu v prostorách školy a mytí nádobí ve školní jídelně/kuchyni jsme zahájili přechod na ekologicky šetrné čisticí a mycí prostředky.

Kvalita jídla a místo jeho původu (ve spolupráci s naší školní jídelnou)

Jídla podávaná dětem neobsahují žádné nežádoucí přísady a minimalizujeme používání polotovarů.
Alespoň 75 % všech pokrmů je vyrobeno z čerstvých, nezpracovaných surovin či potravin.
Čerstvé, předem nezpracované suroviny a potraviny nakupuje jídelna od pěstitelů, chovatelů a výrobců s provozovnou ve vlastním nebo sousedním kraji, pokud jsou dostupné.
Pokrmy v jídelním lístku odrážejí sezónnost a všechny sezónní suroviny jsou v jídelníčku jasně označeny.
V mateřské škole nebo na webu školky jsou k dispozici informace o původu použitých potravin.
Pracovníci školní jídelny se zapojují do vzdělávacích a osvětových akcí a jsou alespoň jednou ročně vzděláváni v oblasti zdravé výživy a vaření.
Děti a pracovníci mateřské školy mají přístup k pitné vodě dle svých potřeby po celý den pobytu ve školce.
Doslazované nápoje jsou nahrazeny nápoji neslazenými.
Školní jídelna mateřské školy absolvovala vzdělávací a informační seminář Analýza školní jídelny a přijala z ní vyplývající doporučení.

Vzdělávání o jídle a stravování

Výuka o jídle, základech zemědělství a zásadách zdravé výživy je součástí školního vzdělávacího programu.
Všechny děti mají možnost účastnit se činností spojených se vzděláváním o základech vaření.
Zahájili jsme kroky vedoucí k vytvoření školní zelinářské zahrady a pracujeme na začlenění aktivit na zahradě do školního vzdělávacího programu.
V rámci výuky pořádáme každoroční návštěvy farem.

Místní společenství a spolupráce

Každoročně pořádáme pro děti, rodiče a veřejnost akce na téma zdravé stravování.
Aktivně se snažíme zapojit rodiče dětí do našich pěstitelských a kulinářských aktivit.
18/20

Angažovanost a kultura stravování

Školská rada či vedení mateřské školy odsouhlasilo Plán podpory zdravého stravování a stanovilo kroky a harmonogram k jeho naplnění.
Děti se stravují v příjemné a klidné atmosféře tak, aby měly dostatek času si jídlo vychutnat
Při úklidu v prostorách školy a mytí nádobí ve školní jídelně/kuchyni jsou používány jen ekologicky šetrné čisticí a mycí prostředky.

Kvalita jídla a místo jeho původu (ve spolupráci s naší školní jídelnou)

Minimálně 50 % (v účetní hodnotě) nakoupených čerstvých, nezpracovaných surovin a potravin pochází od pěstitelů a chovatelů s provozovnou ve vlastním nebo sousedním kraji
Minimálně 5 % surovin (v účetní hodnotě) pochází z kontrolovaného ekologického zemědělství – bioprodukt nebo biopotravina.
Kuřecí maso pochází z vysoce šetrných chovů nebo alespoň 10 % pochází z ekologických chovů.
Pro přípravu pokrmů jsou přednostně používána vejce z volných výběhů (značeno „1“).
Ve školní jídelně jsou podávány přednostně sladkovodní ryby z chovů v ČR a mořské ryby a plody z udržitelných zdrojů, pokud jsou dostupné.

Vzdělávání o jídle a stravování

Pro pěstování plodin na školní zahradě používáme pouze ekologicky šetrné postupy.
Alespoň jednou ročně děti s pedagogy připraví pokrm ze surovin, které sami vypěstovali na školní zahradě.

Místní společenství a spolupráce

Aktivně povzbuzujeme děti a jejich rodiče, aby pěstovali zeleninu a ovoce na vlastních zahrádkách a doma připravovali pokrmy z čerstvých surovin.
Pomáháme rodičům vzdělávat se v oblasti zdravé výživy dětí.
0/12

Angažovanost a kultura stravování

Ve spolupráci s dodavateli surovin pro školní jídelnu se snažíme minimalizovat objem biologického odpadu.

Kvalita jídla a místo jeho původu (ve spolupráci s naší školní jídelnou)

Minimálně 80 % (v účetní hodnotě) nakoupených čerstvých, nezpracovaných surovin a potravin pochází od pěstitelů a chovatelů s provozovnou ve vlastním nebo sousedním kraji.
Minimálně 10 % surovin (v účetní hodnotě) pochází z kontrolovaného ekologického zemědělství.
Při přípravě jídelníčků podporujeme zdravou, vyváženou a udržitelnou výživu mj. tím, že upřednostňujeme vyšší zastoupení zeleniny a menší množství masa.

Vzdělávání o jídle a stravování

Pro přípravu pokrmů jsou používána pouze vejce z volných výběhů (značeno „1“) nebo z ekologických chovů („0“).
Děti a jejich rodiče se účastní praktických činností pořádaných na místních farmách.

Místní společenství a spolupráce

V naší mateřské škole se o zdravém stravování a vaření vzdělávají i rodiče dětí a veřejnost.
0/7

Blog

  • CHYSTÁME SVAČINKU PRO KAMARÁDY

    26. 01. 2021

    Tak jsme se pustili do přípravy svačinky i pro ostatní kamarády podruhé. Společně jsme si ve třídě odhlasovali, co budeme připravovat a vesele jsme se pustili do práce....

    Celý článek
  • KRMÍME ZVÍŘÁTKA

    25. 01. 2021

    Nejen lidé rádi jedí, ale i lesní zvířátka si sem tam dají něco dobrého na zub. Každým rokem vyrážíme do lesa s myslivcem, abychom v krmelci lesním zvířatům přichystali...

    Celý článek
  • Pečené brambory s kyselým zelím

    27. 11. 2020

    Člověk by neřekl, jak budou dětem - vlastně čertíkům a skřítkům chutnat brambory na ohni a kyselé zelí. S bramborami jsme si hráli celý týden a dnešní pečení tomu...

    Celý článek
  • Mandala

    18. 11. 2020

    Nejen stravou je živ člověk.

    Celý článek
  • Zdravá svačina GRANOLA

    11. 11. 2020

    Tento týden jsme se Skřivánky připravili místo paní kuchařky odpolední svačinku. Vybrali jsme si recept na GRANOLU, domluvili se s paní kuchařkou a hned ráno se pustili...

    Celý článek
  • Jak se daří našim žížalám?

    29. 10. 2020

    Skvěle! Žížalky pravidelně pozorujeme, doplňujeme jim dostatek odpadů z kuchyně a také kontrolujeme vlhkost ve vermikompostéru. Když je ve vermikompostéru moc vlhko, natrháme...

    Celý článek
  • Otevření semínkovny

    27. 10. 2020

    Už jsme se na to chystali docela dlouho. A konečně se to podařilo. Během měsíce října se podařilo zorganizovat na školní zahradě brigádu, kde ryli dospělí i děti, plely...

    Celý článek
  • Dýně podruhé

    26. 10. 2020

    Slíbili jsme vám, že dáme vědět, co se ještě všechno u nás ve školce dělo s dýněmi. A tak jsme dlabali semínka, sušili je a chystali do nově otevřené semínkovny....

    Celý článek
  • DÝNĚ

    13. 10. 2020

    Dýně. Ani nevíte, jak jsme se těšili, když jsme si na jaře sadili do naší zahrady dýni. Jenže, celé léto se na šťavnatých listech živili slimáci a teprve na podzim...

    Celý článek
  • Poslední sklizeň na školní zahrádce

    08. 10. 2020

    Podzim je tady, a tak nastal čas sklidit naši poslední úrodu ze zahrádky a to fazolové lusky. Děti fazolky otrhaly, nakrájely a paní kuchařka nám z nich uvařila skvělou...

    Celý článek
  • Měla babka

    07. 10. 2020

    Jablíčka jsou prostě úžasná. Jsou sladká, šťavnatá, dají se vařit, péct a mixovat. Dají se kutálet, hrát si s nimi a počítat. Ale my jsme si s nimi vesele zpívali....

    Celý článek
  • Sušíme jablíčka

    30. 09. 2020

    Protože rádi mlsáme a mlsáme zdravě, tak jsme si nasušili jablíčka. Křížaly nám moc chutnají a určitě se ještě k této činnosti rádi vrátíme.

    Celý článek
  • Příprava bazalkového pesta

    20. 08. 2020

    Bazalka, kterou děti před nějakým časem zasadily, se nám v záhonku pěkně rozrůstá. Rozhodli jsme se, že vyzkoušíme něco nového – bazalkové pesto. Děti bazalku otrhaly,...

    Celý článek
  • Zakládáme vermikompost

    18. 08. 2020

    Vermikompostování je způsob kompostování, při kterém se o bioodpad z domácnosti postarají žížaly. A protože v naší školce chceme zužitkovat všechno, co na záhonu...

    Celý článek
  • U nás na zahradě

    17. 07. 2020

    Jak to vypadá u nás na zahradě…

    Celý článek
  • Jak nám vaří paní kuchařky

    16. 07. 2020

    V naší školce máme skvělé paní kuchařky, které nám vaří výborná jídla a často nás překvapí nějakou zdravou chutnou novinkou. Třeba minule – polévka s pohankou,...

    Celý článek
  • Jak dětem chutná

    15. 07. 2020

    U nás ve školce se děti mohou vyjádřit, jestli jim oběd chutnal. Po každém obědě děti hlasují prostřednictvím dřevěných špachtliček, které přiřazují do přihrádky.

    Celý článek
  • Sklizeň bylinek

    14. 07. 2020

    Nastal čas sklidit bylinky, kterým se letos na naší zahradě dařilo. Děti bylinky ostříhaly a nechaly je sušit. V zimě si z nich uvaří čaj a taky se pustí do výroby voňavých...

    Celý článek
  • Máme masožravku

    13. 07. 2020

    Paní učitelka pořídila do školky novou kytku – a rovnou masožravou. Děti ji prozkoumaly a vyzkoušely, jestli jim masožravá kytka neukousne prsty! Ale předškoláci jí...

    Celý článek
  • Vyvýšený záhon už se zelená

    10. 07. 2020

    Vyvýšený záhon už máme připraven, teď už schází jej jen naplnit a osázet. Děti do záhonu vkládaly jednotlivé vrstvy – větvičky, drť, hnojivo, hlínu. Potom do záhonu...

    Celý článek
  • Učíme se o bylinkách

    09. 07. 2020

    Využili jsme pěkného počasí a učili jsme se na zahradě. Povídali jsme si o bylinkách a jejich léčivých účincích. Některé bylinky děti našly přímo na školní zahradě.

    Celý článek
  • Příprava vyvýšeného záhonu

    07. 07. 2020

    Máme úžasnou zahradu, ale ještě nám v ní něco chybělo – vyvýšený záhon. Rozhodli jsme se, že si nějaký opatříme. Sehnali jsme materiál a pustili se do práce. Do...

    Celý článek
  • Jak roste slunečnice

    30. 06. 2020

    Děti zkoušely ve školce naklíčit semínka slunečnice. Teď už semínka vyklíčila a děti si je zasadily do květináčů. Starají se o ně, zalévají a pozorují, jak se...

    Celý článek
  • Vysévání hrášku

    29. 06. 2020

    Na školní zahradě se děti zapojily do přípravy záhonku, do kterého potom vysely hrášek. Teď záhonek pozorují, pečlivě se o něj starají a čekají na úrodu.

    Celý článek
  • Jak voní bylinky

    25. 06. 2020

    Pršelo, tak jsme zůstali ve školce a povídali si o bylinkách. Paní učitelka nějaké bylinky natrhala, tak si děti mohly přivonět a zjistit, jak která voní. Ochutnaly taky...

    Celý článek
  • Sázení bylinek

    23. 06. 2020

    V naší školce hodně používáme bylinky. Proto si děti letos na školní zahradě nějaké zasadily. Už nám tady roste máta, meduňka, oregano, bazalka, pažitka, petrželka,...

    Celý článek
  • Jak roste semínko

    19. 06. 2020

    Ve školce jsme si povídali o tom, co všechno se dá pěstovat na zahradě a co se stane, když zapomeneme naše rostlinky zalít. Děti se dozvěděly, jak roste semínko a jak je...

    Celý článek
  • Sirup z černého bezu

    19. 06. 2020

    Všude kolem kvete černý bez. Vydali jsme se s dětmi do nedalekého lesa taky trochu natrhat, abychom ve školce mohli připravit pravý domácí bezový sirup! Uvařit takový sirup...

    Celý článek
Zpět na výpis

Co jsou cookies?

Textové soubory, které internetové stránky ukládají na váš počítač nebo mobilní zařízení v okamžiku, kdy tyto stránky začnete využívat. Stránky si tak na určitou dobu zapamatují úkony, které jste na nich provedli, a preferencí (např. přihlašovací údaje, jazyka, velikost písma a jiné zobrazovací preferencí), takže tyto údaje pak nemusíte zadávat znovu a přeskakovat z jedné stránky na druhou.

Dalším používáním těchto stránek vyjadřujete souhlas s ukládáním souborů cookies. Více informací Méně informací