Metodické doporučení Zdravá školní svačina jako inspirace pro zdravé školní obědy

17. 4. 2015
Hana Krejčí

Novela školského zákona přinese dlouho očekávané omezení prodeje nezdravých potravin a nápojů ve školních automatech. Konkrétnější by měla být vyhláška, která novelu pravděpodobně doplní. Jako metodický pokyn by měl sloužit odborný dokument Zdravá školní svačina, který vydal Státní zdravotní ústav ve spolupráci se Společností pro výživu.

Nejedná se o žádný seznam vhodných a nevhodných konkrétních výrobků konkrétních výrobců, nýbrž o velmi praktický návod, jak má vypadat nutričně vyvážená svačina školních dětí. Materiál může sloužit zřizovatelům a vedení škol, výrobcům potravin, pedagogů i rodičům. Výživová doporučení vychází z referenčních hodnot pro příjem živin zemí DACH (Německo, Rakousko, Švýcarsko) z roku 2011, které byly přijaty také v České republice.

Celkově je doporučená metodika ucelená, přehledná a obsahuje maximální přípustné hranice obsahu energie, tuků, nasycených mastných kyselin, trans-nenasycených mastných kyselin, cukru a soli pro svačiny školáků. Uvádí také typy výrobků (nikoli konkrétní výrobce a názvy), které vyhovují uvedeným doporučením, stejně jako ty, které nevyhovují, spolu s vysvětlením proč. V úvodní obecné části jsou srozumitelně vysvětleny výživové potřeby dětí a dospívajících, riziko obezity a jejich komplikací a časté chyby ve výživě školáků. Velmi přínosné jsou rovněž konkrétní příklady svačin (včetně obsahu jednotlivých živin), které mohou sloužit rodičům jako inspirace pro domácí přípravu svačin do školy.

Prakticky jedinou zásadní výtkou je, že doporučení neomezuje použití umělých sladidel se zdůvodněním, že se v EU mohou vyskytovat pouze schválená sladidla, proto v doporučení není limitován jejich obsah ve školních svačinách. Současně je však uvedeno, že podporují návyk na sladkou chuť a tím riziko obezity a cukrovky, proto je nelze bez výhrad doporučit. Tedy ve smyslu "ano, ale", což by v metodickém pokynu být nemělo. Další výtkou je tolerance tavených sýrů –  dokument pouze rozlišuje vysokotučné tavené sýry jako nevhodné, ale doporučuje nízkotučné tavené sýry. Z výživového hlediska však u tavených sýrů není hlavním problémem obsah tuků, ale obsah tavících solí. Tavící soli v sýrech jsou jednak zdrojem nadbytečného množství sodíku a dále příčinou, proč tyto sýry nejsou zdrojem využitelného vápníku (v důsledku jeho vazby na fosfáty tavících solí). 

Doporučení pro svačiny nabízené ve školách se tedy neřídí tzv. spotřebním košem, podle kterého musí vařit školní jídelny. Spotřební koš vychází z výživových doporučení platných před 25 lety, které se významně liší od těch současných, ze kterých vychází metodické doporučení Zdravá školní svačina. Vyhláška o spotřebním koši by si zasloužila aktualizaci a přepracování podle současných poznatků o výživě a platných výživových norem. Stejně tak doporučení pro školní pro stravování ve školních jídelnách by si zasloužilo podobně kvalitní metodický materiál, jako mají svačiny nabízené ve školních automatech a bufetech.

Hana Krejčí

Zpět na výpis