Jsme pro kvalitu a nešizení
Minirozhovor s Kateřinou Morysovou, vedoucí školní jídelny Mateřské školy Nová Bělá, Ostrava
Karolína: Kateřino, jak dlouho ve školce pracujete?
Kateřina: Už šestým rokem, přišla jsem do úplně nové školky. (pozn. MŠ Nová Bělá letos slaví šestileté výročí). A první, čím jsem začala, byli dodavatelé. Ti místní. Potřebovala jsem naplnit sklad, ale hned záhy jsem zjistila, že tak jednoduché to nebude. Jsme malá vesnická školka, máme 72 dětí a skoro všichni mi řekli, že nezavezou. Nebo jsem našla místního řezníka, ale ten skončil.
Takže dnes máme chléb z nedaleké pekárny Martina, ti nás zavezou, do Frenštátu si osobně jezdím pro obilné výrobky pana Šmajstrly, brambory nakupuji od pana Jana Staňka a naštěstí funguje nové místní řeznictí Patrik, kde mi garantují české maso.
Karolína: Jak sama říkáte, máte šikovnou paní kuchařku do tandemu, na co v kuchyni kladete důraz?
Kateřina: Jednoznačně na kvalitu. Dát do pokrmu, co tam patří, jestli mi rozumíte… Zařazujeme a tedy nakupujeme i biopotraviny, mají úplně jinou chuť a když koupím např. biocitrony, tak ještě zužitkuji i kúru z nich do pečení. Pečeme si občas i pečivo, takže máme pod kontrolou, co do něj dáváme. Kompoty sterilované u nás najdete jen pro případ nouze, jinak dětem děláme domácí. Vajíčka kupujeme podestýlková a když objednám něco, co má etiketu, prostuduji pečlivě.
Pozn./Kateřina mě přesvědčila už během rozhovoru, odeběhla do skladu a na co přišla řeč, to zkontrolovala. A že toho bylo!/
Karolína: Za celodenní stravování dětí ve věku 3-6 let ve vaší školce rodiče platí Kč 38,-?
Kateřina: Ano, platí , vloni jsme o čtyři koruny zdražovali. A rodiče neprotestovali. Naopak, nenašel se nikdo, kdo by zapochyboval, že chceme dětem dopřát kvalitní potraviny a to i v biokvalitě. A sama jsem je vyzvala, ať přijdou nahlédnout do našeho skladu, z čeho dětem vaříme.
Karolína: Asi je zbytečné ptát se na zbytky na talířích?
Kateřina: Zbytky nemáme, to je fakt, dětem chutná tak, že si přidávají! Ale jasně, že se najde výjimka. Nedávno jsme zařadili nový bezmasý pokrm, a i když jsme ty malé motivovali co to šlo, nejvíce chutnalo dospělým.
Karolína: Kateřino, webu školky máte aktuálně upozornění: Nedávejte, prosím, prosím, dětem do batůžku pamlsky ani jiné jídlo. Co budou mít tedy výletníci od vás přichystané?
Kateřina: Jednoduše – jablíčko, chléb z pekárny od Martiny s pomazánkovým máslem a zeleninku. A pro ty, kteří jablko nechtějí, a najdou se takoví, mám připravenou BIO ovocnou kapsičkuJ
A ještě jsem závěrem chtěla říct, že aby děti měly spokojená bříška, tak nestačí jen vedoucí kuchyně a kuchařka, ale i pomocné síly, bez kterých se neobejdeme. Chtěla jsem všem poděkovat.
Děkuji za rozhovor.
Za Skutečně zdravou školu se ptala Karolína Kallmünzerová