Inspirace z pilotních škol programu Skutečně zdravá škola
Skvělý počin: Akční skupina pro zdravé stravování na Základní škole Ing. M. Plesingera-Božinova v Neratovicích sestavila v rámci naplňování kritérií programu Skutečně zdravá škola "DESATERO ZDRAVÉHO STRAVOVÁNÍ".
DESATERO ZDRAVÉHO STRAVOVÁNÍ
aneb jak pečujeme o naše zdraví na naší škole
- Pijeme neslazené nápoje.
- Obědy máme z čerstvých surovin bez “éček“ a polotovarů.
- Vážíme si práce našich kuchařek a za jídlo jim vždy poděkujeme.
- Vytváříme příjemnou atmosféru při stolování.
- Zveme rodiče na ochutnávky našich školních obědů.
- Pěstujeme si vlastní bylinky na školní zahradě.
- Ovoce a zeleninu nakupujeme od místních farmářů.
- Navštěvujeme farmy.
- Učíme se o zdravém jídle a zdravém způsobu života.
- Do školy si připravujeme zdravé svačinky.
A kdo jiný by měl Desatero představit, než ty, které jeho vznik iniciovaly: slečny z Akční skupiny žáků, které si říkají Zdravá devítka:
„Naše Desatero vzniklo díky návštěvě výživové poradkyně Moniky Kopecké u nás ve škole. Na semináři „Připravujeme zdravé svačinky“ jsme se přiučili spoustu nových věcí, které jsme doposud o jídle a stravování ani neznali a odnesli si nové poznatky. V první řadě se samozřejmě snažíme dodržovat „Desatero zdravého stravování“, které díky této návštěvě vzniklo a které také vychází z množství změn odehrávajících se v naší školní jídelně. Od přijetí Desatera je jídlo ve školní jídelně pestřejší, obohaceno více o zeleninu a ovoce, sladké limonády byly nahrazeny zdravějšími nápoji, na školní zahradě jsme si začali pěstovat různé druhy bylin, atd. A hlavně - dá se říct, že jsme si celkově zlepšili náš způsob stravování po celý den a že nad každým jídlem více přemýšlíme."
Zdravá devítka
I vedení školy přistoupilo k Desateru příkladně:
Chceme preferovat lokální pěstitele, chovatele a výrobce? Není nic jednoduššího, než farmáře pozvat do školy. Neratovičtí tak učinili v souvislosti s přednáškou Margit Slimákové. Pan Zeman přivezl čerstvou jarní zeleninu i poslední uskladněné brambory z předchozí sezony.
Jak přispět k vytvoření příjemné atmosféry při stolování? Pokusíme se úpravou rozvrhu zmenšit fronty v jídelně.
Pozveme rodiče na ochutnávky našich obědů? Ano, protože přiznejme si, kolik z nás, rodičů, vůbec tuší, jak takový oběd ze školní kuchyně vypadá a chutná. Přijďte a přesvědčte se, že chutnají a že není důvod, proč by je naše děti měly odmítat.
Obědy z čerstvých surovin bez „éček“ a polotovarů? Už se stalo, paní kuchařky provedly důkladnou „revizi“ skladových zásob.
Do školy si připravujeme zdravé svačinky - ze semináře už víme jak na to a můžeme jimi také zásobit náš bufet, ze kterého plánujeme „vymýtit“ všechno nezdravé.
Navštěvujeme farmy? Pěstujeme si vlastní bylinky? Učíme se o zdravém jídle i způsobu života? Ano, navštěvujeme, pěstujeme a postupně zavádíme v praxi. A snažíme se vnímat návaznost, seznámíme se s produkty, zásobíme školní kuchyni - ta uvaří skvostné jídlo z čerstvých a lokálních surovin, my to všechno sníme, a zjistíme, že nám to chutná! Takhle, že to zatím není? Ale už jsme začali podnikat ty správné kroky!
Aktuální informace ze ZŠ Ing. M. Plesingera-Božinova v Neratovicích zpracovala regionální koordinátorka Karolina Kallmünzerová