Co by měl absolvent mateřské a základní školy vědět o výživě?
Skutečně zdravá škola, z.s. připravila 6 nových vzdělávacích programů pro mateřské a základní školy na téma jídlo, vaření, stolování a pěstování. Každý program obsahuje detailní popis 16 vyučovacích hodin, pracovní listy a krátké motivační video.
Absolventi mateřských a základních škol, které tyto programy zařadí do svého školního vzdělávacího programu, získají celkový přehled o problematice zdravé výživy a výborný základ pro své budoucí samostatné rozhodování ve věci výběru a přípravy pokrmů. Budou vědět, odkud se berou potraviny, jak zásadní je rozdíl mezi přirozenými a průmyslově zpracovanými potravinami, jaké bohatství zdraví prospěšných látek přirozené potraviny obsahují, jak úžasné pokrmy se z nich dají připravit a jak skvělé je vychutnat si je společně s kamarády u pěkně prostřeného stolu.
Programy pro mateřskou školu naplňují dílčí cíle všech vzdělávacích oblastí RVP PV. Programy pro základní školu naplňují výstupy zejména ve vzdělávací oblasti Člověk a jeho svět - člověk a jeho zdraví, Člověk a svět práce – příprava pokrmů (1. stupeň) a Člověk a zdraví - výchova ke zdraví, Člověk a svět práce - příprava pokrmů (2. stupeň) a průřezové téma Environmentální výchova dle RVP ZV.
Přehled programů:
Mateřská škola:
- UBROUSEK: svět přirozených potravin a pohádek, písniček a říkadel. Pomocí příběhů, písniček, povídání, prozkoumávání a ochutnávek se děti seznámí s vybranými potravinami, včetně těch tzv. „neatraktivních“, a potom s chutí snědí i jídla z nich připravená.
- HRÁŠEK: od semínka po rostlinku a dobrotu na talíři. Hrášek ve všech souvislostech: jeho vlastnosti, odraz v pohádkách a lidových tradicích, využití ke hrám i poznávacím aktivitám a samozřejmě jeho pěstování na školní zahradě a pokrmy z něj připravené.
Základní škola 1. stupeň:
- DUHA NA TALÍŘI: ovoce a zelenina v barvách duhy. Seznámení s vybranými druhy ovoce a zeleniny, příprava jednoduchých svačinek a slavnostní společné stolování. Zážitek pro všechny smysly. Exkurze na farmu.
- SVAČINKY: úvod do teorie a praxe zdravé výživy, svačinky ze všech úhlů pohledu. Didaktické hry, obrázkový pracovní sešit, pokusy, hraní scének, ankety, výroba lapbooku, příprava zdravých svačinek.
Základní škola 2. stupeň:
- JÍDLO A JÁ: teorie a praxe zdravé výživy pro pokročilé. Hlavní pojmy, jednotlivé druhy potravin, přirozené a průmyslově zpracované potraviny, význam výživy pro zdraví, základní výživová doporučení, poruchy příjmu potravy. Exkurze na farmu.
- VAŘENÍ: 8 vzorových hodin pro výuku předmětu příprava pokrmů včetně receptů. Žáci pracují samostatně v několika skupinách (kuchaři, inspektoři, vědci, novináři). Na závěr každé lekce proběhne degustace připravených pokrmů a prezentace výsledků práce ostatních skupin.
Programy byly vytvořeny v rámci projektu „Klíčové kompetence a kulinární tradice“, OP VVV, CZ.02.3.68/0.0/0.0/16_032/0008063.
Kontakt: helena@skutecnezdravaskola.cz