Tisková zpráva: V rámci projektu Miluji jídlo, neplýtvám! budou žáci pěti vybraných škol v Královéhradeckém kraji zjišťovat, kolik jídla se vyhodí ve školní jídelně

16. 5. 2018

Před dvěma dny zahájila ZŠ Dětenice audit zbytků jídla ve školní jídelně. Žáci pod vedením pedagoga měří, kolik se vyhodí každý den polévky, hlavního jídla a obědového doplňku v podobě salátu, ovoce či dezertu. Auditu předcházela několika denní osvěta na téma plýtvání jídlem. Žáci byli uvedeni do tématu a zjišťovali, jaké dopady má plýtvání jídlem na nejrůznější oblasti naší reality.

Po ukončení měření žáci data vyhodnotí a budou hledat odpovědi na otázky, proč se dané jídlo vyhazuje a jak by se dalo zjištěné číslo jejich přičiněním snížit.

Projekt si klade za cíl šířit osvětu ohledně plýtvání jídla na konkrétních příkladech každodenní praxe dětí. Chce žáky vést je k uvědomění si jejich nakládání s jídlem, které bývá mnohdy zcela bezmyšlenkovité.

V podobném duchu proběhne v následujících týdnech měření na dalších čtyřech školách.

Projekt je financován z grantu Královehradeckého kraje.

Zpět na výpis