16 květen 2018

Tisková zpráva: V rámci projektu Miluji jídlo, neplýtvám! budou žáci pěti vybraných škol v Královéhradeckém kraji zjišťovat, kolik jídla se vyhodí ve školní jídelně

(Hradec Králové, 16. 5. 2018) V rámci projektu ,,Miluji jídlo, neplýtvám!“ budou žáci pěti vybraných škol v Královéhradeckém kraji zjišťovat, kolik jídla se vyhodí během 14 dní ve školní jídelně. Školy se do projektu zapojily díky programu Skutečně zdravá škola a za finanční podpory Královéhradeckého kraje.

Před dvěma dny zahájila ZŠ Dětenice audit zbytků jídla ve školní jídelně. Žáci pod vedením pedagoga měří, kolik se vyhodí každý den polévky, hlavního jídla a obědového doplňku v podobě salátu, ovoce či dezertu. Auditu předcházela několika denní osvěta na téma plýtvání jídlem. Žáci byli uvedeni do tématu a zjišťovali, jaké dopady má plýtvání jídlem na nejrůznější oblasti naší reality.

Po ukončení měření žáci data vyhodnotí a budou hledat odpovědi na otázky, proč se dané jídlo vyhazuje a jak by se dalo zjištěné číslo jejich přičiněním snížit.

Projekt si klade za cíl šířit osvětu ohledně plýtvání jídla na konkrétních příkladech každodenní praxe dětí. Chce žáky vést je k uvědomění si jejich nakládání s jídlem, které bývá mnohdy zcela bezmyšlenkovité.

V podobném duchu proběhne v následujících týdnech měření na dalších čtyřech školách.

Projekt je financován z grantu Královehradeckého kraje.

Zpět

Co jsou cookies?

Textové soubory, které internetové stránky ukládají na váš počítač nebo mobilní zařízení v okamžiku, kdy tyto stránky začnete využívat. Stránky si tak na určitou dobu zapamatují úkony, které jste na nich provedli, a preferencí (např. přihlašovací údaje, jazyka, velikost písma a jiné zobrazovací preferencí), takže tyto údaje pak nemusíte zadávat znovu a přeskakovat z jedné stránky na druhou.

Dalším používáním těchto stránek vyjadřujete souhlas s ukládáním souborů cookies. Více informací Méně informací