Tisková zpráva: Stříbrná úroda mezi skutečně zdravými školami v Brně

5. 4. 2018

V rámci plnění stříbrných kritérií si ve školách odsouhlasili plán podpory zdravého stravování a stanovili kroky a harmonogram k jeho naplnění. Dále musela jídelna obou škol prokázat, že minimálně 50 procent nakoupených čerstvých, nezpracovaných surovin a potravin pochází od pěstitelů a chovatelů s provozovnou v Jihomoravském nebo sousedním kraji. Pět procent všech surovin musí pocházet z ekologických farem, pro přípravu pokrmů jsou přednostně používána vejce z volných výběhů. Děti a žáci mají možnost s pedagogy vyzkoušet přípravu pokrmů z ovoce a zeleniny vypěstované na školní zahradě a navštívit farmu v regionu. Rodiče a veřejnost se podílejí na vzdělávání o zdravém jídle prostřednictvím akcí a aktivit s tematikou jídla. Při úklidu v prostorách školy a mytí nádobí ve školní jídelně jsou používány pouze ekologicky šetrné čisticí a mycí prostředky.

„Ocenění, které jsme získali, nás velmi těší a zároveň motivuje v  další snaze pokračovat v plnění náročných kritérií programu Skutečně zdravé školy, které by vedly k získání zlatého certifikátu. Díky tomuto programu máme možnost ukázat žákům i jejich rodičům cestu ke zdravému životnímu stylu. Intenzivně a cíleně působíme na naše žáky, aby dodržovali zdravý životní styl. Velký důraz klademe na znalosti, vědomosti a dovednosti, které žáci získávají při výuce nejen ve škole, ale i na školách v přírodě a kurzech, které pro ně každoročně organizujeme. Poděkování patří týmu pracovnic školní jídelny, které svým odpovědným přístupem stále zlepšují kvalitu stravování našich žáků, zaměstnanců školy i cizích strávníků,“ říká Mgr. Dagmar Černá, ředitelka Základní školy Hudcova v Brně.

„Program Skutečně zdravá škola nás oslovil právě proto, že klade důraz na tradiční hodnoty jako je poctivost, opravdovost a smysluplnost. Vede k zamyšlení nad smyslem života v 21. století, k návratu k našim kořenům, k tradicím, k lásce a péči o životní prostředí, ke svému regionu. Prestižní ocenění – stříbrný certifikát, který naše mateřská škola získává jako jedna z prvních v České republice, je výsledkem dlouhodobé promyšlené práce, směřování a vizí celého kolektivu školy,“ říká Mgr. Iva Tomášková, ředitelka Mateřské školy Hudcova v Brně.  

„Program Skutečně zdravá školka se uceleně propojuje s filozofií a posláním naší Zdravé školky a jeslí s montessori programem: Šťastné a zdravé děti připravené pro život. Velmi si vážíme stříbrného ocenění, jenž jsme získali. Stalo se naší další motivací.“ dodává Mgr. Veronika Rylková, ředitelka Mateřské školy Mateřinka Brno.

V brněnských stříbrných skutečně zdravých školách a ve školách, kam dováží školní stravování Zdravá školní jídelna Vitalité, se denně stravuje 1 128 dětí a žáků. Ty se nyní mohou těšit z opravdu zdravých a chutných pokrmů, připravených z čerstvých sezónních surovin z regionu,“ vysvětluje Tomáš Václavík, ředitel programu Skutečně zdravá škola.

Prostřednictvím programu Skutečně zdravá jídelna umožňuje iniciativa Skutečně zdravá škola využívat kvalitního školního stravování také těm školám, které nemají vlastní školní kuchyni. Společnost Zdravá školní jídelna Vitalité připravuje denně pokrmy pro 24 mateřských a základních škol v Brně a okolí a pro stovky hostů ve svých dvou restauracích. V restauracích se denně stravuje několik set hostů, ve školách a školkách se denně vydá přibližně 400 obědů a svačin.

„Ve Vitalité připravujeme pokrmy poctivě, z čerstvých a sezónních potravin, bez náhražek a zbytečných polotovarů. Certifikace dle kritérií Skutečně zdravá jídelna nám nyní potvrdila to, co již dlouho děláme. Věříme, že zapojení do programu ocení jak děti a jejich rodiče, tak i hosté našich restaurací. Naše filozofie stojí na třech hlavních zásadách: používání prověřených a kvalitních surovin, čerstvá jídla bez chemických náhražek a nezdravých konzervantů a vysoký podíl zeleniny a ovoce,“ říká Šárka Mátlová, spolumajitelka Zdravé školní jídelny Vitalité.

Kontakt:

Zpět na výpis