Tisková zpráva: Skutečně zdravou jídelnu mají nově děti ve 24 mateřských a základních školách v Brně

4. 4. 2017

Skutečně zdravá škola spustila vloni program Skutečně zdravá jídelna, do kterého se mohou přihlásit nejen školní, ale také podnikové a veřejné jídelny. Účast v programu Skutečně zdravá jídelna poskytuje nezávislé ověření, že poskytovatel stravovacích služeb podniká kroky ke zvýšení kvality nabízených pokrmů, které připravuje z čerstvých sezónních surovin od pěstitelů a chovatelů z regionu, bez použití polotovarů a aditiv. Jídelny zapojené do programu plní předem stanovená kritéria pod kontrolou nezávislé mezinárodní certifikační společnosti Bureau Veritas. Stejně jako v programu Skutečně zdravá škola mohou jídelny získat bronzový, stříbrný nebo zlatý certifikát podle toho, jak se jim daří podmínky plnit.

Společnost Vitalité provozuje v Brně dvě restaurace zdravého životního stylu a připravuje a zaváží pokrmy školního stravování do 24 mateřských a základních škol v Brně a okolí. V restauracích se denně stravuje několik set hostů, ve školách a školkách se denně vydá přibližně 320 obědů a svačin.

„Jsme velmi potěšeni, že se Vitalité do programu zapojila. Rodiče stovek dětí z Brna tak nyní mají záruku, že jejich děti opravdu každý den jedí zdravé pokrmy připravené z těch nejkvalitnějších surovin,“ vysvětluje Tom Václavík, ředitel programu Skutečně zdravá škola.

„Ve Vitalité připravujeme pokrmy poctivě, z čerstvých a sezónních potravin, bez náhražek a zbytečných polotovarů. Certifikace dle kritérií Skutečně zdravá jídelna nám nyní potvrdila to, co již dlouho děláme. Věříme, že zapojení do programu ocení jak děti a jejich rodiče, tak i hosté našich restaurací. Naše filozofie stojí na třech hlavních zásadách: používání prověřených a kvalitních surovin, čerstvá jídla bez chemických náhražek a nezdravých konzervantů a vysoký podíl zeleniny a ovoce,“ říká Šárka Mátlová, spolumajitelka Vitalité.

V loňském roce splnila bronzová kritéria programu také divize Fresh & Tasty skupiny Zátiší Group, která v Praze připravuje kvalitní školní a podnikové stravování.

Kompletní přehled zapojených zařízení najdete na online mapě zde.

Rozvoj programu Skutečně zdravá škola je spolufinancován Státním fondem životního prostředí České republiky na základě rozhodnutí ministra životního prostředí.

Více o programu Skutečně zdravá jídelna

Účast v programu Skutečně zdravá jídelna poskytuje nezávislé ověření, že poskytovatel stravovacích služeb podniká kroky ke zvýšení kvality nabízených pokrmů, které připravuje z čerstvých sezónních surovin od pěstitelů a chovatelů z regionu, bez použití polotovarů a aditiv.  Nezávislé potvrzení o plnění přísných kritérií Skutečně zdravé jídelny  poskytuje BUREAU VERITAS CZECH REPUBLIC, spol. s r.o., přední mezinárodní společnost, která poskytuje komplexní služby v oblastech kvality, hygieny, bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, životního prostředí a společenské odpovědnosti.

Poskytovatelé stravovacích služeb zapojení do programu jsou kontrolováni, aby bylo zajištěno, že splňují vysoké standardy na původ a kvalitu použitých surovin. Program Skutečně zdravá jídelna tak hostům jídelen poskytuje záruku, že pokrmy jsou připravené z čerstvých sezónních surovin, pocházejících od farmářů a výrobců z vašeho kraje, a že na přípravu pokrmů nebylo použito nezdravých aditiv, GMO a trans-mastných kyselin.

O osvědčení Skutečně zdravá jídelna se může ucházet kterákoli organizace připravující a nabízející pokrmy v jakémkoli sektoru gastronomie a veřejného stravování.