10 listopad 2016

Tisková zpráva: Podzimní prázdniny ve školní kuchyni v Horním Jelení byly ve znamení výuky nových jídel

První den podzimních prázdnin probíhal v kuchyni Základní školy Horní Jelení netradičně. Konalo se zde celodenní školení pro kuchařky, které pořádala občanská iniciativa Skutečně zdravá škola a které mělo jasný cíl. Pomoci kuchařkám zdokonalit se v přípravě zdravých a chutných pokrmů z čerstvých surovin, s absencí polotovarů a aditiv.

Na programu školení byla nutričně bohatá bezmasá jídla, sladké pokrmy, jedna varianta z ryby nebo chuťově atraktivní úprava neoblíbených luštěnin či zeleniny. Vařilo se tedy z jáhel, cizrny, kuskusu, ale také sezónních surovin, např. červené řepy.

Školení pomáhá školám plnit kritéria programu Skutečně zdravá škola, jehož cílem je zlepšování školního stravování a vzdělávání o jídle. Nespornou výhodou školení je prostředí, ve kterém probíhá – vlastní školní kuchyň a domácí vybavení. Pak se nabyté zkušenosti neztratí a kuchařky je zvládnou bez problémů používat v každodenní praxi.

V Horním Jelení se školení kromě týmu všech paní kuchařek účastnila i paní ředitelka školy, Ing. Pavla Nádeníková, a několik zástupkyň pedagogického sboru. „Pro dobré fungování našeho programu je naprosto klíčová velmi úzká spolupráce školní kuchyně a zbytku školy. Pokud paní kuchařky zařazují nová jídla, je velmi žádoucí, aby v celé škole probíhala osvěta a podpora jejich snažení,” vysvětluje Hana Murphy, koordinátorka programu v Pardubickém kraji.

Vedoucí lektorkou školení v Horním Jelení byla Olga Chlápková, která je zároveň vedoucí jídelny v MŠ Děvčátka MOMO ve Slatiňanech a také v ZŠ Waldorfské v Pardubicích a zná tedy realitu školních jídelen z vlastní praxe. „Paní kuchařky měly možnost slyšet, že uvařená jídla už byla vyzkoušena v jiné škole a také, že se u dětí setkávají s úspěchem. A nebylo zmíněno jen toto, ale i další tipy týkající se surovin, dodavatelských vztahů a mnoho dalšího,” podotkla Hana Murphy.

A jak hodnotí jídla paní kuchařky? „Jídla byla moc chutná a budeme se snažit nové a zdravé recepty pomalu zařazovat do našeho jídelníčku s přáním, aby našim strávníkům chutnalo,” řekla Iva Šumpíková, vedoucí jídelny v Horním Jelení.

„Obrovskou výhodou také je, že naše školení tímto dnem rozhodně nekončí. Paní kuchařky mají možnost v případě jakýchkoliv dotazů v budoucnosti kontaktovat paní lektorku, čímž se dostáváme na další úroveň spolupráce. A tak by to v našem programu mělo fungovat, řešení problémů a také sdílení inspirace mezi všemi našimi školami,” připojuje Hana Murphy.

Školení pro paní kuchařky v Horním Jelení bylo částečně finančně podpořeno donátory Burzy filantropie Pardubice, kdy na projekt iniciativy Skutečně zdravá škola přispěly 4 významné společnosti: Elektrárny Opatovice, ČSOB pojišťovna, FOXCONN a NEDCON, a senátorka Miluše Horská.

A zástupce donátorů, Ing. Petr Zadák, vedoucí HR oddělení Elektrárny Opatovice, a.s. byl i celému školení osobně přítomen. „Vždy jsme velmi rádi, když můžeme bezprostředně vidět a ověřit si, jak náš dar dokáže pomoci nejrůznějším veřejně prospěšným projektům. Návštěva semináře v Horním Jelení mi jednoznačně potvrdila názor, že kromě vzdělání a zdravého pohybu má smysl se věnovat také zdravému stravování dětí. Děkuji všem ze Skutečně zdravé školy, stejně tak dámám ze ZŠ Horní Jelení za profesionální přístup a zaujetí, se kterým se snaží měnit zažité stereotypy,“ zhodnotil školení Petr Zadák.

O Skutečně zdravé škole:

Skutečně zdravá škola je občanská iniciativa usilující o zlepšení školního stravování. Usiluje jednak o změnu Vyhlášky o školním stravování tak, aby odpovídala současným vědeckým poznatkům, a též o zavádění komplexního programu Skutečně zdravá škola.

Program je určen školám, v rámci kterého se vedení školy, učitelé, žáci, rodiče, pracovníci školních kuchyní, dodavatelé potravin, zemědělci a zástupci místní komunity společně zasazují o to, aby byla dětem poskytována chutná a zdraví prospěšná jídla a vytvářeny základy příjemné, zdravé kultury stravování. Školy, které se do programu zapojí, mimo jiné do kuchyně nakupují suroviny od místních farmářů, pekařů a řezníků a v jídelně poskytují pokrmy připravené z čerstvých sezónních surovin, splňujících kritéria Skutečně zdravé školy. Pro žáky organizují výlety na místní farmy, integrují téma jídlo do školního vzdělávacího programu, pořádají na škole farmářské trhy a komunitní aktivity, žáci absolvují lekce vaření a pěstují na školní zahradě vlastní ovoce a zeleninu.

O Burze filantropie:

Burza filantropie, dobročinný fenomén realizovaný Koalicí nevládek Pardubicka, je transparentní nástroj k podpoře projektů neziskových organizací, který zároveň nabízí setkání zástupců podnikatelského sektoru, neziskových organizací a veřejné správy. Jedná se fakticky o „Den D“ neziskových organizací a probíhá podobně, jak jej známe z pořadu České televize, kde se zajímavé projekty ucházely o podporu investorů.

V případě Burzy filantropie prezentují svůj projekt neziskové organizace a ucházejí se o podporu donátorů z řad podnikatelů a veřejné správy. Ti mohou projekty podpořit finančními a materiálními dary nebo jinou vhodnou formou pomoci. Burzy se konají na několika místech Pardubického kraje, donátoři proto mohou podpořit neziskové organizace a jejich projekty v regionu, ke kterému mají bližší vztah. Burza filantropie se v roce 2017 bude konat také v dalších krajích České republiky.

Právě díky setkávání zástupců různých světů se Burza filantropie pyšní mezinárodním oceněním pro 3. nejlepší sociální inovaci roku 2016.

Zpět

Co jsou cookies?

Textové soubory, které internetové stránky ukládají na váš počítač nebo mobilní zařízení v okamžiku, kdy tyto stránky začnete využívat. Stránky si tak na určitou dobu zapamatují úkony, které jste na nich provedli, a preferencí (např. přihlašovací údaje, jazyka, velikost písma a jiné zobrazovací preferencí), takže tyto údaje pak nemusíte zadávat znovu a přeskakovat z jedné stránky na druhou.

Dalším používáním těchto stránek vyjadřujete souhlas s ukládáním souborů cookies. Více informací Méně informací