20 říjen 2017

Tisková zpráva: Již 40 z 293 škol plní bronzová kritéria programu Skutečně zdravá škola, tři školy plní stříbrná kritéria

Praha 20. 10. 2017 - V sobotu 4. listopadu se uskuteční každoroční konference Skutečně zdravá škola. Na ní se mimo jiné budou předávat ocenění školám, které v nedávné době splnily bronzová nebo stříbrná kritéria programu. K dnešnímu dni plní bronzová kritéria již 40 škol a stříbrná kritéria 3 školy z celkem 293 škol zapojených do programu Skutečně zdravá škola.

Program Skutečně zdravá škola dnes realizuje 293 škol z celé České republiky. Tyto školy navštěvuje 49 823 dětí, žáků a studentů. Nejvíce škol je zapojeno v Jihomoravském (60) a Středočeském kraji (37) a v Hlavním městě Praha (29 škol).

Konference Skutečně zdravé školy každoročně veřejně hodnotí a prezentuje úspěchy škol zapojených do stejnojmenného programu. Školy v rámci programu usilují o zlepšení školního stravování a zlepšení vzdělávání o výživě a mohou v něm dosáhnout tří stupňů-certifikátů, bronzového, stříbrného a zlatého, podle toho, jak se jim daří plnit předem stanovená kritéria.

V rámci konference budou školy prezentovat své úspěchy a proběhne také představení řady vzdělávacích aktivit a programů s tématikou jídla, které mohou školy zapojit do svých školních vzdělávacích programů.

V letošním roce dosáhlo na bronzový certifikát 23 škol, 3 školy získaly stříbrný certifikát. Co konkrétně (nejen) bronzové školy dělají? 

  • Čím dál více jsou využívány školní zahrady jak k výuce, tak k pěstování ovoce a zeleniny. Kuchařky využívají zahrady k pěstování bylinek.
  • Velmi oblíbené jsou aktivity související s vařením. Děti vítají možnost připravit ve cvičné kuchyňce zdravé pokrmy.
  • Řada škol organizuje různé projektové dny, vzdělávací akce a jarmarky či zahradní slavnosti, na které zve rodiče. Děti sami pomáhají s organizací, zajištění občerstvení a nabízí své výpěstky.
  • Několik jídelen zorganizovalo vaření pro rodiče nebo připravily tematické dny dle sezóny nebo tradiční pokrmy různých zemí.
  • Jídelny využívají místní dodavatele surovin a potravin.
  • V některých školních jídelnách se zabydlely salátové bary. Školy se shodly, že je děti přijaly s nadšením a zvýšila se díky nim konzumace čerstvého ovoce a zeleniny.
  • Školní jídelny omezily nebo úplně vyřadily slazené nápoje.
  • Vaří v maximální míře z čerstvých surovin a vyřadily polotovary a náhražky.

A co navíc dělají mimo jiné stříbrné Skutečně zdravé školy?

  • Minimálně 50 % nakoupených čerstvých, nezpracovaných surovin a potravin pochází od pěstitelů a chovatelů s provozovnou ve vlastním nebo sousedním kraji.
  • Minimálně 5 % surovin pochází z kontrolovaného ekologického zemědělství.
  • Pro přípravu pokrmů jsou přednostně používána vejce z volných výběhů.
  • Jídelna používá přednostně sladkovodní ryby z chovů v ČR.
  • Při úklidu v prostorách školy a mytí nádobí ve školní kuchyni jsou používány jen ekologicky šetrné čisticí a mycí prostředky.
  • Alespoň jednou ročně škola organizuje výlet do některého z místních zemědělských podniků. A pěstování zeleniny a bylinek na školní zahradě je samozřejmostí.

Školy zapojené do programu se shodují, že program Skutečně zdravá škola jim dodal inspiraci a potřebné informace, na co se mají zaměřit.

Školy, které získaly bronzový certifikát v roce 2017:

Školy, které získaly stříbrný certifikát v roce 2017:

O Skutečně zdravé škole:

Skutečně zdravá škola je občanská iniciativa usilující o zlepšení školního stravování. Usiluje o zavádění komplexního programu Skutečně zdravá škola. Program je určen školám a v jeho rámci se vedení školy, učitelé, žáci, rodiče, pracovníci školních kuchyní, dodavatelé potravin, zemědělci a zástupci místní komunity společně zasazují o to, aby byla dětem poskytována chutná a zdraví prospěšná jídla a vytvářeny základy příjemné, zdravé kultury stravování. Školy, které se do programu zapojí, mimo jiné do kuchyně nakupují suroviny od místních farmářů, pekařů a řezníků a v jídelně poskytují pokrmy připravené z čerstvých sezónních surovin. Pro žáky školy organizují výlety na místní farmy, integrují téma jídlo do školního vzdělávacího programu, pořádají na škole farmářské trhy a komunitní aktivity, žáci absolvují lekce vaření a pěstují na školní zahradě vlastní ovoce a zeleninu.

Zpět

Co jsou cookies?

Textové soubory, které internetové stránky ukládají na váš počítač nebo mobilní zařízení v okamžiku, kdy tyto stránky začnete využívat. Stránky si tak na určitou dobu zapamatují úkony, které jste na nich provedli, a preferencí (např. přihlašovací údaje, jazyka, velikost písma a jiné zobrazovací preferencí), takže tyto údaje pak nemusíte zadávat znovu a přeskakovat z jedné stránky na druhou.

Dalším používáním těchto stránek vyjadřujete souhlas s ukládáním souborů cookies. Více informací Méně informací