Mateřská škola Ostrava, Špálova 32, příspěvková organizace

Informace

Špálova 32/1073
70200 Ostrava
Moravskoslezský kraj

www.ms-spalova.cz

Postup v programu

Angažovanost a kultura stravování

Na naší školce funguje Akční skupina pro zdravé stravování, která přezkoumala kulturu stravování ve školce a dohodla se na svých dalších aktivitách.
S rodiči a dětmi konzultujeme možnosti zlepšení stravování.
Rodiče jsou informováni o složení pokrmů ve školní jídelně a o aktivitách programu Skutečně zdravá školka.
Při úklidu v prostorách školy a mytí nádobí ve školní jídelně/kuchyni jsme zahájili přechod na ekologicky šetrné čisticí a mycí prostředky.

Kvalita jídla a místo jeho původu (ve spolupráci s naší školní jídelnou)

Jídla podávaná dětem neobsahují žádné nežádoucí přísady a minimalizujeme používání polotovarů.
Alespoň 75 % všech pokrmů je vyrobeno z čerstvých, nezpracovaných surovin či potravin.
Čerstvé, předem nezpracované suroviny a potraviny nakupuje jídelna od pěstitelů, chovatelů a výrobců s provozovnou ve vlastním nebo sousedním kraji, pokud jsou dostupné.
Pokrmy v jídelním lístku odrážejí sezónnost a všechny sezónní suroviny jsou v jídelníčku jasně označeny.
V mateřské škole nebo na webu školky jsou k dispozici informace o původu použitých potravin.
Pracovníci školní jídelny se zapojují do vzdělávacích a osvětových akcí a jsou alespoň jednou ročně vzděláváni v oblasti zdravé výživy a vaření.
Děti a pracovníci mateřské školy mají přístup k pitné vodě dle svých potřeby po celý den pobytu ve školce.
Doslazované nápoje jsou nahrazeny nápoji neslazenými.
Školní jídelna mateřské školy absolvovala vzdělávací a informační seminář Analýza školní jídelny a přijala z ní vyplývající doporučení.

Vzdělávání o jídle a stravování

Výuka o jídle, základech zemědělství a zásadách zdravé výživy je součástí školního vzdělávacího programu.
Všechny děti mají možnost účastnit se činností spojených se vzděláváním o základech vaření.
Zahájili jsme kroky vedoucí k vytvoření školní zelinářské zahrady a pracujeme na začlenění aktivit na zahradě do školního vzdělávacího programu.
V rámci výuky pořádáme každoroční návštěvy farem.

Místní společenství a spolupráce

Aktivně se snažíme zapojit rodiče žáků a veřejnost do našich pěstitelských a kulinářských aktivit, a pořádáme akce na téma udržitelné stravování.
Naše zkušenosti z programu Skutečně zdravá škola sdílíme s ostatními školami, rodiči a veřejností.
19/19

Angažovanost a kultura stravování

Školská rada či vedení mateřské školy odsouhlasilo Plán podpory zdravého stravování a stanovilo kroky a harmonogram k jeho naplnění.
Děti se stravují v příjemné a klidné atmosféře tak, aby měly dostatek času si jídlo vychutnat
Při úklidu v prostorách školy a mytí nádobí ve školní jídelně/kuchyni jsou používány jen ekologicky šetrné čisticí a mycí prostředky.

Kvalita jídla a místo jeho původu (ve spolupráci s naší školní jídelnou)

Minimálně 50 % (v účetní hodnotě) nakoupených čerstvých, nezpracovaných surovin a potravin pochází od pěstitelů a chovatelů s provozovnou ve vlastním nebo sousedním kraji
Minimálně 5 % surovin (v účetní hodnotě) pochází z kontrolovaného ekologického zemědělství – bioprodukt nebo biopotravina.
Kuřecí maso pochází z vysoce šetrných chovů nebo alespoň 10 % pochází z ekologických chovů.
Pro přípravu pokrmů jsou přednostně používána vejce z volných výběhů (značeno „1“).
Ve školní jídelně jsou podávány přednostně sladkovodní ryby z chovů v ČR a mořské ryby a plody z udržitelných zdrojů, pokud jsou dostupné.

Vzdělávání o jídle a stravování

Pro pěstování plodin na školní zahradě používáme pouze ekologicky šetrné postupy.
Alespoň jednou ročně děti s pedagogy připraví pokrm ze surovin, které sami vypěstovali na školní zahradě.

Místní společenství a spolupráce

Pořádáme akce s cílem zapojit rodiče dětí a veřejnost do našich pěstitelských a kulinářských aktivit.
1/11

Angažovanost a kultura stravování

Ve spolupráci s dodavateli surovin pro školní jídelnu se snažíme minimalizovat objem biologického odpadu a obalových materiálů.

Kvalita jídla a místo jeho původu (ve spolupráci s naší školní jídelnou)

Minimálně 80 % (v účetní hodnotě) nakoupených čerstvých, nezpracovaných surovin a potravin pochází od pěstitelů a chovatelů s provozovnou ve vlastním nebo sousedním kraji.
Minimálně 10 % surovin (v účetní hodnotě) pochází z kontrolovaného ekologického zemědělství.
Pro přípravu pokrmů jsou používána pouze vejce z volných výběhů (značeno „1“) nebo z ekologických chovů („0“).
Při přípravě jídelníčků podporujeme zdravou, vyváženou a udržitelnou výživu mj. tím, že do jídelníčku pravidelně zařazujeme minimálně dva bezmasé pokrmy týdně.
Školní jídelna při přípravě pokrmů podporuje regionální kulinářské tradice.

Vzdělávání o jídle a stravování

Děti a jejich rodiče se účastní praktických činností pořádaných na místních farmách.

Místní společenství a spolupráce

Rodiče dětí a veřejnost se aktivně podílejí na školních aktivitách v oblasti vaření, zahradničení a spolupráci s místními zemědělci a potravináři.
0/8

Blog

  • Co si sami nabereme, to si taky s chutí sníme

    23. 10. 2019

    Učíme se nabírat si sami jídlo

    Celý článek
  • Výzdoba v duchu zdravé výživy

    10. 04. 2019

    Zdravý talíř a Výživová pyramida byly inspirací pro výzdobu naší chodby. Děti tak mají zdravé informace v obrázkové podobě a velkém provedení stále na očích a rodiče...

    Celý článek
  • Sázení bylinek

    22. 03. 2019

    S dětmi jsme vyběhli na naši zahrádku a obnovili jsme výsadbu bylinek, protože některé nepřečkaly zimu.

    Celý článek
  • Bylinkové máslo....

    15. 03. 2019

    Využíváme dětského vývojového období „já sám“ – všechny věkové skupiny si jídlo chystají a servírují samy, pokud potřebují pomoci, samozřejmě požádají...

    Celý článek
  • Umíme to sami

    11. 02. 2019

    Máme bohužel zkušenost, že velká část mladých maminek doma nevaří. Do třídní kuchyňky proto často plánujeme i pečení, vaření a výrobu různých salátů, pomazánek,...

    Celý článek
  • Ovocná svačinka

    23. 01. 2019

    Děti si celoročně připravují nejrůznější saláty. V lednu jsme si udělali společně s předškoláky ovocný salát z ovoce, které si děti samy vybraly. Jablko, banán,...

    Celý článek
  • Vánoční dílny s ochutnávkou

    30. 11. 2018

    Advent jsme zahájili tradiční vánoční dílnou. Letošní účast byla rekordní! Těší mne zájem o dílničky a letos má radost byla o to větší, že nás navštívili i...

    Celý článek
  • Dýňování

    21. 11. 2018

    Letošní dýňování se setkalo opět s velkým zájmem. Do třídy jsme se skoro nevlezli Dlabání dýně šlo všem samo, někteří se nebáli donést si vlastní náčiní....

    Celý článek
  • Zahradní slavnost Hippie

    25. 09. 2018

    Změna je život Proto jsme letošní podzimní zahradní slavnost pojali v novém duchu. Napadlo nás, že díky zahradní slavnosti a tradičnímu pohoštění na něm, můžeme...

    Celý článek
  • Naše zahrádka

    27. 07. 2018

    V roce 2015 jsme provedli rekonstrukci školní zahrady. Vznikla zahrada, která dětem poskytuje nejen zábavu a podněty k pohybovým aktivitám, ale má i části, ve kterých děti...

    Celý článek
  • Jak to u nás funguje?

    28. 06. 2018

    Kuchařky ovlivňují kvalitu jídla výběrem dodavatelů, zařazují méně obvyklé suroviny jako je např. kuskus, bulgur, jiné druhy mouky, např. pohanková. Dlouho jsme hledali...

    Celý článek
  • Jídelna chutně a zdravě

    19. 06. 2018

    Již po třetí se naše paní kuchařka probojovala přes městské kolo soutěže Jídelny chutně a zdravě do finále. Zadání komise: mleté maso, podmínkou: jídlo, které se...

    Celý článek
  • Návštěva dětské farmy v Hlučíně

    14. 03. 2018

    V rámci spolupráce školy s rodinou jsme zorganizovali výlet na Dětský ranč v Hlučíně. Účastníky byli rodiče "Rodičovského klubíku" se svými dětmi a děti...

    Celý článek
  • Proč nemáme zbytky

    12. 01. 2018

    Za dobu, kdy postupnými kroky měníme zajeté koleje v pohledu na školní stravování se na naší mateřské škole minimalizovali zbytky jídla – všechny naše děti jsou samoobslužné,...

    Celý článek
  • Oslava 30. výročí založení MŠ v duchu Skutečně zdravé školy

    13. 09. 2017

    K příležitosti oslav otevření MŠ. 1. 9. 1997 proběhlo 13 . 9. 2017 na zahradě naší mateřské školy, připravil kolektiv naší kuchyně malé pohoštění pro rodinné...

    Celý článek
  • Prezentace a úspěchy školní jídelny

    21. 06. 2017

    Letos po druhé zabodovala paní kuchařka v soutěži "Školní jídelna chutně a zdravě" Ve finále se umístila na třetím místě. Tomuto úspěchu předcházela časově...

    Celý článek
  • Zdravé svačinky pro děti i maminky

    15. 06. 2017

    Máte rádi školkové pomazánky nebo v ně nemáte důvěru? Tento postoj často řešíme nejen s dětmi, ale i s rodiči, respektive s maminkami. A protože nám záleží na...

    Celý článek
Zpět na výpis