Mateřská škola Bezručova

Informace

Bezručova 590
511 01 Turnov
Liberecký kraj

skolky.turnov.cz

Postup v programu

Angažovanost a kultura stravování

Na naší školce funguje Akční skupina pro zdravé stravování, která přezkoumala kulturu stravování ve školce a dohodla se na svých dalších aktivitách.
S rodiči a dětmi konzultujeme možnosti zlepšení stravování.
Rodiče jsou informováni o složení pokrmů ve školní jídelně a o aktivitách programu Skutečně zdravá školka.
Při úklidu v prostorách školy a mytí nádobí ve školní jídelně/kuchyni jsme zahájili přechod na ekologicky šetrné čisticí a mycí prostředky.

Kvalita jídla a místo jeho původu (ve spolupráci s naší školní jídelnou)

Jídla podávaná dětem neobsahují žádné nežádoucí přísady a minimalizujeme používání polotovarů.
Alespoň 75 % všech pokrmů je vyrobeno z čerstvých, nezpracovaných surovin či potravin.
Čerstvé, předem nezpracované suroviny a potraviny nakupuje jídelna od pěstitelů, chovatelů a výrobců s provozovnou ve vlastním nebo sousedním kraji, pokud jsou dostupné.
Pokrmy v jídelním lístku odrážejí sezónnost a všechny sezónní suroviny jsou v jídelníčku jasně označeny.
V mateřské škole nebo na webu školky jsou k dispozici informace o původu použitých potravin.
Pracovníci školní jídelny se zapojují do vzdělávacích a osvětových akcí a jsou alespoň jednou ročně vzděláváni v oblasti zdravé výživy a vaření.
Děti a pracovníci mateřské školy mají přístup k pitné vodě dle svých potřeby po celý den pobytu ve školce.
Doslazované nápoje jsou nahrazeny nápoji neslazenými.
Školní jídelna mateřské školy absolvovala vzdělávací a informační seminář Analýza školní jídelny a přijala z ní vyplývající doporučení.

Vzdělávání o jídle a stravování

Výuka o jídle, základech zemědělství a zásadách zdravé výživy je součástí školního vzdělávacího programu.
Všechny děti mají možnost účastnit se činností spojených se vzděláváním o základech vaření.
Zahájili jsme kroky vedoucí k vytvoření školní zelinářské zahrady a pracujeme na začlenění aktivit na zahradě do školního vzdělávacího programu.
V rámci výuky pořádáme každoroční návštěvy farem.

Místní společenství a spolupráce

Aktivně se snažíme zapojit rodiče žáků a veřejnost do našich pěstitelských a kulinářských aktivit, a pořádáme akce na téma udržitelné stravování.
Naše zkušenosti z programu Skutečně zdravá škola sdílíme s ostatními školami, rodiči a veřejností.
19/19

Angažovanost a kultura stravování

Školská rada či vedení mateřské školy odsouhlasilo Plán podpory zdravého stravování a stanovilo kroky a harmonogram k jeho naplnění.
Děti se stravují v příjemné a klidné atmosféře tak, aby měly dostatek času si jídlo vychutnat
Při úklidu v prostorách školy a mytí nádobí ve školní jídelně/kuchyni jsou používány jen ekologicky šetrné čisticí a mycí prostředky.

Kvalita jídla a místo jeho původu (ve spolupráci s naší školní jídelnou)

Minimálně 50 % (v účetní hodnotě) nakoupených čerstvých, nezpracovaných surovin a potravin pochází od pěstitelů a chovatelů s provozovnou ve vlastním nebo sousedním kraji
Minimálně 5 % surovin (v účetní hodnotě) pochází z kontrolovaného ekologického zemědělství – bioprodukt nebo biopotravina.
Kuřecí maso pochází z vysoce šetrných chovů nebo alespoň 10 % pochází z ekologických chovů.
Pro přípravu pokrmů jsou přednostně používána vejce z volných výběhů (značeno „1“).
Ve školní jídelně jsou podávány přednostně sladkovodní ryby z chovů v ČR a mořské ryby a plody z udržitelných zdrojů, pokud jsou dostupné.

Vzdělávání o jídle a stravování

Pro pěstování plodin na školní zahradě používáme pouze ekologicky šetrné postupy.
Alespoň jednou ročně děti s pedagogy připraví pokrm ze surovin, které sami vypěstovali na školní zahradě.

Místní společenství a spolupráce

Pořádáme akce s cílem zapojit rodiče dětí a veřejnost do našich pěstitelských a kulinářských aktivit.
0/11

Angažovanost a kultura stravování

Ve spolupráci s dodavateli surovin pro školní jídelnu se snažíme minimalizovat objem biologického odpadu a obalových materiálů.

Kvalita jídla a místo jeho původu (ve spolupráci s naší školní jídelnou)

Minimálně 80 % (v účetní hodnotě) nakoupených čerstvých, nezpracovaných surovin a potravin pochází od pěstitelů a chovatelů s provozovnou ve vlastním nebo sousedním kraji.
Minimálně 10 % surovin (v účetní hodnotě) pochází z kontrolovaného ekologického zemědělství.
Pro přípravu pokrmů jsou používána pouze vejce z volných výběhů (značeno „1“) nebo z ekologických chovů („0“).
Při přípravě jídelníčků podporujeme zdravou, vyváženou a udržitelnou výživu mj. tím, že do jídelníčku pravidelně zařazujeme minimálně dva bezmasé pokrmy týdně.
Školní jídelna při přípravě pokrmů podporuje regionální kulinářské tradice.

Vzdělávání o jídle a stravování

Děti a jejich rodiče se účastní praktických činností pořádaných na místních farmách.

Místní společenství a spolupráce

Rodiče dětí a veřejnost se aktivně podílejí na školních aktivitách v oblasti vaření, zahradničení a spolupráci s místními zemědělci a potravináři.
0/8

Blog

  • Avokádo dvakrát jinak

    12. 10. 2021

    Dnes si děti připravily pomazánku z avokáda. Paní učitelky děti seznámily se záklaními informacemi o avokádu a jeho vlivu na zdraví člověka. Děti si mohly vybrat připravit...

    Celý článek
  • Kvašená zelenina - pickles

    11. 10. 2021

    Děti si dnes připravily pickles ze zeleniny podle vlastního výběru. Vybraly si mrkev, zelí, cibulku, květák a řepu. Při přípravě děti vyzkoušely poznávat zeleninu také...

    Celý článek
  • Sklízíme zeleninu

    10. 09. 2021

    Letos se nám podařilo vypěstovat spoustu cherry rajčátek. Po prázdnimách jsou keříčky obalené a děti s radostí sklízejí. Rajčátka děti snědly k dopolední svačince.

    Celý článek
  • Cukety

    25. 09. 2020

    Cukety V Česku je cuketa v létě velmi oblíbená, díky své chuti je univerzální a dá se uvařit na mnoho způsobů. Proto jsme dnes sklidily s dětmi cukety a podle receptu...

    Celý článek
  • Sklízíme zeleninu

    20. 08. 2020

    Už jsme se dočkaly a sklidily úrodu z naší školkové zahrádky. Paní kuchařce jsme donesly cukety, kedlubny a bylinky do polévky. K obědu nám paní kuchařka uvařila cuketový...

    Celý článek
  • Zahrádka

    14. 08. 2020

    Prázdniny nám utekly jako voda a sešly jsme se ve školce. Po dopolední svačince jsem na zahrádce zkontrolovaly záhonky. Otrhaly jsme si lesní jahůdky, rybíz a maliny.Už...

    Celý článek
  • Zdravé pečení

    26. 03. 2019

    Ve středu 27.2. v naší MŠ proběhla beseda na téma zdravá výživa. Beseda byla jak pro paní učitelky a kuchařky, tak i pro rodiče. Při této příležitosti děti z oddělení...

    Celý článek
  • Svatý Martin na bílém koni

    12. 11. 2018

    Tak jako každý rok, očekáváme Martina na bílem koni. A k tomu patří pečení Martinských rohlíčků. Děti se převlékly za pekaře,vyválí těsto, naplní mákem a udělají...

    Celý článek
  • Dýně

    29. 10. 2018

    Tento rok naše školka dostala od rodičů opravdu velikou dýni. Byl to velmi těžký úkol pro děti. Nakonec vše zvládly, dýni vydlabaly. Semínka usušily. Paní kuchařka...

    Celý článek
  • Pečené brambůrky

    24. 09. 2018

    Děti z oddělení Rybiček si dnes povídali o zemědělství, o bramborách a o pěstování zeleniny. Pracovali s bramborami, které očistily, vykrájely a paní kuchařka je dětem...

    Celý článek
  • Rajčata z naší zahrádky

    31. 08. 2018

    Děti si dnes sklidily svou úrodu rajčat. Rajčátka byla velmi sladká, děti si je snědly se svačinkou. Měly ohromnou radost, že i přes velké sucho, se jim v pěstování...

    Celý článek
  • Cukety z naší zahrádky

    28. 06. 2018

    Ještě před koncem školního roku děti stihly sklidit úrodu cuket, které se nám podařilo vypěstovat v našem nově postaveném vyvýšeném záhonu. Zítra nám paní kuchařka...

    Celý článek
  • Odpoledne s rodiči a prarodiči na školní zahradě

    17. 05. 2018

    18.4.2018 jsme s rodiči a prarodiči strávili odpoledne na školní zahradě. Naším cílem bylo vytvořit vyvýšený záhon pro pěstování cuket a dýní, upravit stávající...

    Celý článek
  • První pěstování - řeřicha

    12. 04. 2018

    Děti z oddělení Žabiček a Rybiček si ve třídě vytvořily malou zahrádku.Na vycházce v lese sesbíraly klacíky, kamínky a donesly si hlínu.Do malé oplocené zahrádky...

    Celý článek
  • Vánoční besídka s dílničkou

    15. 12. 2017

    Ve čtvrtek 14.12.2017 paní učitelky s dětmi připravily pro rodiče vánoční besídku s dílničkou. Po vystoupení si rodiče s dětmi zdobili jablíčko, ochutnali vánoční...

    Celý článek
  • Svatomartinské slavnosti

    15. 11. 2017

    Příběh svatého Martina. Podzimní dny se krátí a z dálky je slyšet cinkání podkoviček bílého koně sv.Martina….. V naší mateřské škole seznamujeme děti...

    Celý článek
  • Naše zahrádka

    06. 06. 2017

    Sázení s rodiči a prarodiči proběhlo úspěšně, dnes jsme sklidily listový špenát,který nám dala paní kuchařka do salátu. Roste nám hrášek, kedlubny, ředkvičky,...

    Celý článek
  • Návštěva u včelaře

    30. 05. 2017

    V pondělí 22.5.2017 děti navštívily včelaře. Zde měly povídání o včelkách, k čemu jsou užitečné a jak se zpracovává med. Nahlédly do včelích úlů, pan včelař...

    Celý článek
  • Návštěva Kozí farmy Pěnčín

    30. 05. 2017

    Návštěva Kozí farmy Pěnčín Ve středu 3.5.2017 děti navštívily Kozí farmu v Pěnčíně. Sebou si vezly jako dárek pro zvířátka tvrdý chléb. Na této farmě děti...

    Celý článek
  • Týden s prarodiči a rodiči na školní zahradě

    30. 05. 2017

    V týdnu od 9.-12.5.2017 naše mateřská škola pořádala akci ,,Den země s rodiči a prarodiči na školní zahradě,, která navazuje na projekt Skutečně zdravá škola. Rodiče...

    Celý článek
  • Děti upekly maminkám k svátku špaldové muffiny

    19. 05. 2017

    V pátek 12.5.2017 si děti připravily těsto ze špaldové mouky,vajíček,třtinového cukru a tvarohu z farmy PELIKÁN (která nám dováží také mléko a sýry).Těsto smíchaly,...

    Celý článek
  • Školení kuchařek

    10. 05. 2017

    Školení skutečně zdravé školy Školení skutečně zdravé školy se zúčastnila hlavní kuchařka Hana Uzlová a vedoucí ŠJ Gabriela Vesecká.Školení vedla zkušená lektorka...

    Celý článek
Zpět na výpis