Topinamburový krém s quinoou

Suroviny:

Název suroviny

Množství

MJ

Topinambur

0,300

kg

Cuketa

0,100

kg

Quinoa

0,040

kg

Šalotka

1

ks

Česnek    

2

stroužky

Lahůdkové  droždí

2

pl

BIO bylinkový bujón

2

ks

Olivový olej

0,005

kg

Mandlová smetana

na dochuceni

Pažitka a muškátový oříšek

na dochuceni

Množství surovin na 4 porce pro dospělé strávníky. 

Technologický postup:

Říká se, že vyrobit polévku není vůbec nic složitého - ve vodě uvaříme vybrané ingredience, ochutíme dle vlastních preferencí a servírujeme. V případě krému pak pouze vše rozmixujeme a je hotovo.

Technicky vzato nejsme daleko od pravdy. Celý fígl ale spočívá v tom, že kuchyně nabízí spoustu různých úprav a vychytávek, které výsledný pokrm zpestří především v oblasti chutí. A právě na těchto "detailech" stojí a padá kouzlo kuchařského umění.

Pokud k takovému know-how přidáme ještě správnou volbu surovin v patřičné kvalitě, můžeme se těšit na skutečně nevšední kulinářský zážitek.

Příprava

Nejdříve si na trošce olivového oleje orestujeme nadrobno nasekanou šalotku, ke které po chvíli přidáme očištěný a na kostičky nakrájený topinambur a kousky cukety. Celou směs pak podlijeme troškou vody a asi pět minut dusíme.

Poté zeleninu zalijeme zhruba litrem vroucí vody, do níž přihodíme dvě kostičky bylinkového bujónu, přisypeme drobné kuličky quinoy a vaříme zhruba čtvrt hodinky. Před koncem vaření přidáme do hrnce lahůdkové droždí, špetku muškátového oříšku a necháme polévku ještě asi dvě minuty povařit.

Pak už sundáme hrnec ze sporáku, obohatíme jej o dva stroužky prolisovaného česneku a celý jeho obsah dohladka rozmixujeme. Krémovou polévku ještě zjemníme troškou mandlové smetany a už můžeme podávat delikátní topinamburový krém s quinoou, jehož hladinu ještě posypeme nadrobno nasekanou pažitkou.

Dobrou chuť…

Martin Jelínek

Polévky
Zpět na výpis

Topinamburový krém s quinoou

Název suroviny

Množství

MJ

Topinambur

0,300

kg

Cuketa

0,100

kg

Quinoa

0,040

kg

Šalotka

1

ks

Česnek    

2

stroužky

Lahůdkové  droždí

2

pl

BIO bylinkový bujón

2

ks

Olivový olej

0,005

kg

Mandlová smetana

na dochuceni

Pažitka a muškátový oříšek

na dochuceni

Množství surovin na 4 porce pro dospělé strávníky. 

Říká se, že vyrobit polévku není vůbec nic složitého - ve vodě uvaříme vybrané ingredience, ochutíme dle vlastních preferencí a servírujeme. V případě krému pak pouze vše rozmixujeme a je hotovo.

Technicky vzato nejsme daleko od pravdy. Celý fígl ale spočívá v tom, že kuchyně nabízí spoustu různých úprav a vychytávek, které výsledný pokrm zpestří především v oblasti chutí. A právě na těchto "detailech" stojí a padá kouzlo kuchařského umění.

Pokud k takovému know-how přidáme ještě správnou volbu surovin v patřičné kvalitě, můžeme se těšit na skutečně nevšední kulinářský zážitek.

Příprava

Nejdříve si na trošce olivového oleje orestujeme nadrobno nasekanou šalotku, ke které po chvíli přidáme očištěný a na kostičky nakrájený topinambur a kousky cukety. Celou směs pak podlijeme troškou vody a asi pět minut dusíme.

Poté zeleninu zalijeme zhruba litrem vroucí vody, do níž přihodíme dvě kostičky bylinkového bujónu, přisypeme drobné kuličky quinoy a vaříme zhruba čtvrt hodinky. Před koncem vaření přidáme do hrnce lahůdkové droždí, špetku muškátového oříšku a necháme polévku ještě asi dvě minuty povařit.

Pak už sundáme hrnec ze sporáku, obohatíme jej o dva stroužky prolisovaného česneku a celý jeho obsah dohladka rozmixujeme. Krémovou polévku ještě zjemníme troškou mandlové smetany a už můžeme podávat delikátní topinamburový krém s quinoou, jehož hladinu ještě posypeme nadrobno nasekanou pažitkou.

Dobrou chuť…

Martin Jelínek

Co jsou cookies?

Textové soubory, které internetové stránky ukládají na váš počítač nebo mobilní zařízení v okamžiku, kdy tyto stránky začnete využívat. Stránky si tak na určitou dobu zapamatují úkony, které jste na nich provedli, a preferencí (např. přihlašovací údaje, jazyka, velikost písma a jiné zobrazovací preferencí), takže tyto údaje pak nemusíte zadávat znovu a přeskakovat z jedné stránky na druhou.

Dalším používáním těchto stránek vyjadřujete souhlas s ukládáním souborů cookies. Více informací Méně informací