Smetanová polévka z červené čočky

Suroviny:

Název suroviny

Množství

MJ

Červená čočka

0,100

kg

Brambory

0,250

kg

Mrkev

0,100

kg

Cibule

1

ks

BIO zeleninový bujón         

2

ks

Mandlová smetana

0,070

kg

Olivový olej

0,188

kg

Himalájská sůl

na dochuceni

Římský kmín

na dochuceni

BIO uzená paprika

půl lžičky na dochuceni

Petrželka

na dochuceni

Množství surovin na 1 porci

Technologický postup:

Smetanové polévky jsou schopny nabídnout silný chuťový zážitek, spousta strávníků si ale stěžuje na vysokou nadýmavost čočky a má tendenci se jí vyhýbat. My si dnes ukážeme, že je možné připravit nutričně plnohodnotnou a především vyváženou variantu

V našem receptu použijeme takové spektrum koření, kterým dosáhneme eliminace nemalého množství antinutričních látek. Naše polévka je v tomto ohledu poměrně dobře stravitelná.

Orientační věk, kdy se nemusíme obávat pomalu začít s menšími dávkami pro malé děti, je dvanáct měsíců. Pro malé předškoláčky, jako součást hlavního chodu, tedy její konzumace nebude žádný problém.

Příprava

  1. Na trošce olivového oleje necháme zesklovatět cibulku, přidáme k ní římský kmín a chvilku restujeme. Pak cibuli zalijeme litrem vody, přidáme k ní na kostičky nakrájený brambor, kousky mrkve a spolu se zeleninovým bujónem necháme tuto směs vařit asi deset minut.
  2. Poté do hrnce přisypeme propláchnutou červenou čočku, kterou jsme nechali přibližně hodinu namočenou ve vodě, přidáme půl lžičky uzené papriky a vaříme dalších deset minut. Pak už sundáme hrnec ze sporáku, část zeleniny i čočky odebereme a zbytek polévky do hladka rozmixujeme.
  3. Krémovou polévku ještě zjemníme mandlovou smetanou, vrátíme do ní kousky zeleniny, posypeme nasekanými lístky čerstvé petrželky a můžeme podávat.

Dobrou chuť…

Martin Jelínek

Polévky
Zpět na výpis

Smetanová polévka z červené čočky

Název suroviny

Množství

MJ

Červená čočka

0,100

kg

Brambory

0,250

kg

Mrkev

0,100

kg

Cibule

1

ks

BIO zeleninový bujón         

2

ks

Mandlová smetana

0,070

kg

Olivový olej

0,188

kg

Himalájská sůl

na dochuceni

Římský kmín

na dochuceni

BIO uzená paprika

půl lžičky na dochuceni

Petrželka

na dochuceni

Množství surovin na 1 porci

Smetanové polévky jsou schopny nabídnout silný chuťový zážitek, spousta strávníků si ale stěžuje na vysokou nadýmavost čočky a má tendenci se jí vyhýbat. My si dnes ukážeme, že je možné připravit nutričně plnohodnotnou a především vyváženou variantu

V našem receptu použijeme takové spektrum koření, kterým dosáhneme eliminace nemalého množství antinutričních látek. Naše polévka je v tomto ohledu poměrně dobře stravitelná.

Orientační věk, kdy se nemusíme obávat pomalu začít s menšími dávkami pro malé děti, je dvanáct měsíců. Pro malé předškoláčky, jako součást hlavního chodu, tedy její konzumace nebude žádný problém.

Příprava

  1. Na trošce olivového oleje necháme zesklovatět cibulku, přidáme k ní římský kmín a chvilku restujeme. Pak cibuli zalijeme litrem vody, přidáme k ní na kostičky nakrájený brambor, kousky mrkve a spolu se zeleninovým bujónem necháme tuto směs vařit asi deset minut.
  2. Poté do hrnce přisypeme propláchnutou červenou čočku, kterou jsme nechali přibližně hodinu namočenou ve vodě, přidáme půl lžičky uzené papriky a vaříme dalších deset minut. Pak už sundáme hrnec ze sporáku, část zeleniny i čočky odebereme a zbytek polévky do hladka rozmixujeme.
  3. Krémovou polévku ještě zjemníme mandlovou smetanou, vrátíme do ní kousky zeleniny, posypeme nasekanými lístky čerstvé petrželky a můžeme podávat.

Dobrou chuť…

Martin Jelínek

Co jsou cookies?

Textové soubory, které internetové stránky ukládají na váš počítač nebo mobilní zařízení v okamžiku, kdy tyto stránky začnete využívat. Stránky si tak na určitou dobu zapamatují úkony, které jste na nich provedli, a preferencí (např. přihlašovací údaje, jazyka, velikost písma a jiné zobrazovací preferencí), takže tyto údaje pak nemusíte zadávat znovu a přeskakovat z jedné stránky na druhou.

Dalším používáním těchto stránek vyjadřujete souhlas s ukládáním souborů cookies. Více informací Méně informací