Výroba sýrů

12. 4. 2019
Mateřská škola Mozaika Jihlava, Březinova 114, příspěvková organizace, odloučené pracoviště U Skřítků, Seifertova 6

V předvelikonočním čase si děti zasely osení do kelímků, které si polepily látkou a ozdobily. O osení se musely každý den starat a zalévat jej.  Děti si také vyzkoušely výrobu vlastního sýru. Při samotné výrobě nejdříve daly jogurt a zakysanou smetanu do misky, poté hmotu zamíchaly a dochutily solí. Směs pokladly na látku a uschovaly do lednice. Druhý den si sýr namazaly na chleba a měly možnost si ho ozdobit vlastní vypěstovanou pažitkou.

RECEPT:

Sýr a lá lučina

Ingredience, potřebné pomůcky

Kus látky

Hrnec, cedník

2 bílé jogurty (min. 10%)

½ kelímku zakysané smetany

Sůl

1. Jogurt smícháme spolu se šlehačkou v nádobě, osolíme a promícháme.

2. Cedník umístíme na hrnec a dáme do něj kus látky. Do cedníku vlijeme připravenou hmotu.

3. Vložíme do chladničky a syrovátku necháme odkapat 24 hodin. Sýr přendáme do uzavíratelné nádoby a můžeme mazat na chléb.

Výroba sýrů 1Výroba sýrů 1
Zpět na výpis

Co jsou cookies?

Textové soubory, které internetové stránky ukládají na váš počítač nebo mobilní zařízení v okamžiku, kdy tyto stránky začnete využívat. Stránky si tak na určitou dobu zapamatují úkony, které jste na nich provedli, a preferencí (např. přihlašovací údaje, jazyka, velikost písma a jiné zobrazovací preferencí), takže tyto údaje pak nemusíte zadávat znovu a přeskakovat z jedné stránky na druhou.

Dalším používáním těchto stránek vyjadřujete souhlas s ukládáním souborů cookies. Více informací Méně informací