Vařte doma s dětmi, radí Tomáš Feřtek

27. 3. 2020
Skutečně zdravá škola

Poslechněte si výborný rozhovor s Tomášem Feřtekem na DVTV. Kromě toho, že analyzuje současnou situaci ve školství, radí rodičům mimo jiné: zapojte doma děti do vaření. 

My ve Skutečně zdravé škole samozřejmě naprosto souhlasíme. Umět si připravit a uvařit zdravý a chutný pokrm je dovednost, kterou by měl mít každý. Osvojovat si tuto dovednost je navíc velká zábava. Je to dovednost, kterou si mladý člověk udrží po zbytek života.

Pokud jste pedagog, máme pro vás spoustu návodů, ze kterých můžete čerpat v současné době karantény při zadávání domácího vzdělávání vašim žákům. Děti mohou nejen pokrmy sami nebo s pomocí rodičů uvařit, ale také zdokumentovat postup, vyfotit nebo nahrát krátké video, popsat složení použitých surovin - odkud pochází, zda jsou nyní sezónní nebo ne, jaké mají nutriční složení apod. 

Pokud jste rodič s dětmi doma a rád byste je zapojil do přípravy jednoduchých pokrmů, koordinátorky programu Skutečně zdravá škola pro vás připravily několik receptů. Dejte nám vědět, jak se dětem dařilo, rádi budeme sdílet na facebooku.

Sladká svačina nebo smoothie?

Máte doma děti, odrostlé děti anebo ještě k tomu sportující děti? A honí je občas mlsná? Smoothie a tající zmrzlina, to zní dobře… chutná stejně dobře a promyšleným složením se řadí do kategorie superfoods!

Zlaté smoothie

Ingredience

  • Banán 100g
  • Kokosové mléko 150 ml
  • Kokosový olej 5g
  • Kurkuma  latté 2g (Sonnentor)

Postup:

Kousky banánu orestujte na kokosovém oleji. Vložte do mixovací nádoby, přilijte do ní kokosové mléko, přidejte lžičku kurkumy latté. Všechny ingredience promixujte. Easy!

Benefity? Kurkuma je malý zázrak, nastudujte… ale podpora imunity je aktuálně nejdůležitější informace…

 Sluší se zmínit - pozor na alergie! Hotová kurkuma latté od Sonnentoru obsahuje skořici, zázvor, lékořici a pepř ,tedy koření, některá ostrá.

 Použijeme-li kokosové mléko, můžeme se těšit z absence laktózy a mléčných bílkovin.

Milovníci kravského mléka, které lze do receptu použít bez problémů také, o tento benefit ovšem přijdouJ

Tající zmrzlina

To  je ta růžová…Barvu ovlivní mražené ovoce, které použijete… my aktuálně směs bobulovitého, malin a také kousky manga. Výborná je ale i s mraženými jahodami, meruňkami nebo višněmi!

Ingredience

  • Mražené ovoce 100 g
  • BIO kozí protein 12 g
  • Banán 30 g
  • 2 lžičky drcených  nepražených kakaových bobů (např. Country life)
  • Kokosové mléko 100 ml
  • Kokosový cukr 7 g
  • Kardamon – špetka

Postup:

Jednodušší už být nemůže – rozmixujte vše do hladké pasty, konzistence by měla být jako povolená zmrzlina. Kokosový cukr být nemusí, ale pro slabší povahy… ok.

K  proteinu –  je nezbytnou součástí nutriční výbavy výkonnostního sportovce. My volíme kozí, chuťově neutrální , se spoustou dalších benefitů…

Mlsejte zdravě! Karolína 

Veganský toustový chléb s celozrnnou špaldovou moukou

Toustový chléb jsme neměli už dlouho, a tak jsme se nyní rozhodli jej upéct. Všeho se chopily děti, především dcera Elena.

Mouka se sypala všude, vše bylo potřeba řádně ochutnat a pak se do toho těsta zabořit rukama. To ti moji milují ze všeho nejvíce. Takže těsto bylo řádně promíchané a šlo ke kamnům kynout. A pak to překládání... to byla další fajnová hra. Musela jsem je v této skvělé činnosti vyrušit, aby už šlo těsto do formy a my jej měli k večeři, jak bylo v plánu.

Bezvadně nakynul. No, aby ne, když byl tak řádně hněten! V troubě se upekl krásně do křupava.
Inspiraci jsme našli na Instagramu Pana Cuketky @cuketka. Zde naše podoba:

Suroviny:

  • 150g špaldové celozrnné mouky
  • 350g hladké pšeničné mouky
  • 5g soli
  • 50ml slunečnicového oleje
  •  2 lžíce rýžoveho sirupu
  • půl kostky droždí či 3,5g droždí sušeného
  • 300ml rostlinného mléka (my použili ořechovo-lněné mléko)

Zadělejte těsto v ruce či robotu. Nechte kynout 1,5h. Poté těsto vyjměte a na vále několikrát přeložte. Poté dejte do vymazané či pečícím papírem vyložené formy na chléb. Nechte dokynout 1h. Pečte 30 až 40min na 180°C. Ke konci zkuste špejlí, zda už se těsto nelepí. Vyjměte z formy a nechte vychladnout.

Recept i postup je jednoduchý. Troufám si to říct proto, že celý proces zvládly děti 4 a 6 let.

Pojďte do toho taky! Lenka

Domácí nudle s mákem

Dnes měly děti chuť pracovat s těstem, tak jsme se domluvili, že uděláme nudle a nameleme mák.

Těsto:

  • 300g polohrubé mouky
  • 3 vejce
  • špetka soli
  • lžička oleje

Postup:

Vypracujeme těsto, necháme ho 15 minut odpočinout v chladu. Poté vyválíme placku a krájíme na nudle. Necháme na vále chvíli oschnout. Dáme vařit vodu, kterou osolíme. Do vroucí vody dáme vařit polovinu nudlí. Vaříme 3 minuty a poté vyjmeme.

Podávejte s mletým mákem, rýžovým sirupem a máslem.

Nechť vám chutná! Lenka

Rychlý salát co dům dal

Uvařené brambory (zbylé ze včerejška:) opečte na pánvi dozlatova, poté je smíchejte se směsí listových salátů (např. frisee, escarola, radicchio a polníček), přidejte dle chuti další nakrájenou zeleninu (např. ředkvičky, cherry rajčata)

Servírujte v misce s vařeným vejcem z volného chovu, přelité dresingem z řeckého jogurtu (1 řecký jogurt Milko + 4 lžíce lněného nebo jiného za studena lisovaného oleje + sůl + pažitka).

Crumble s lesním ovocem

Na vyšší plech s pečícím papírem nebo do zapékací mísy (případně malých mističek) rozprostřete na malé kousky nakrájené jakékoliv ovoce (nejlepší je mražená lesní směs), které dle chuti oslaďte třtinovým cukrem nebo rýžovým sirupem, případně jiným sladidlem. Můžete přidat i vanilku nebo skořici.

Z másla, jemných ovesných vloček, třtinového cukru, skořicového cukru a kokosu (množství od oka) vytvořte drobenku. Místo kokosu, můžete použít i jiné oříšky a semínka.

Drobenkou posypte ovoce a pečte při 170 stupních cca 25 minut. Servírujte se zakysanou smetanou, jogurtem nebo se zmrzlinou. Zapečené ovoce nejlépe chutná ještě teplé. 

Smaženka s restovanou zeleninou

Krajíce kvasového chleba obalte v rozšlehaných a osolených vejcích (nejlépe z volného chovu). Smažte na pánvi na přepuštěném másle nebo na kvalitním řepkovém oleji. Přebytečný tuk, nechte vsáknout do papírové utěrky.

Mezi tím si na druhé pánvi orestujte zeleninu. Můžete použít např. růžičkovou kapustu (předem 5 minut vařenou v osolené vodě), na jemno nakrájenou bílou ředkev a barevné mini papriky nebo malé růžičky květáku a ředkvičky nakrájené na kolečka. Zeleninu restujte pár minut, aby chytla barvu a lehce změkla. Osolte a okořeňte dle chuti.

Opečené chleby potřete Dijonskou hořčicí, ozdobte restovanou zeleninou, na kolečka nakrájenou červenou cibulí, listy polníčku a rukoly, posypte konopnými semínky.

Dobrou chuť přeje Andrea

Zpět na výpis

Co jsou cookies?

Textové soubory, které internetové stránky ukládají na váš počítač nebo mobilní zařízení v okamžiku, kdy tyto stránky začnete využívat. Stránky si tak na určitou dobu zapamatují úkony, které jste na nich provedli, a preferencí (např. přihlašovací údaje, jazyka, velikost písma a jiné zobrazovací preferencí), takže tyto údaje pak nemusíte zadávat znovu a přeskakovat z jedné stránky na druhou.

Dalším používáním těchto stránek vyjadřujete souhlas s ukládáním souborů cookies. Více informací Méně informací