V září vaříme s... Hankou Zemanovou

28. 8. 2017
Skutečně zdravá škola

Tuhle polévku vařím celé léto a zatím chutnala úplně všem. Vlastně všichni, co ji ochutnali, po mně chtěli recept. Tady je! Vždy když tuhle polévku vařím a pak vidím, jak dětem i dospělým chutná, mám velkou radost. Radost z toho, že všem prospěje mnohem více než běžná koprovka či jiná krémová polévka, která je vlastně jen bílou moukou zahuštěná voda se smetanou a nekvalitním octem… Pro tělo opravdu nic moc. Naopak tento recept je plný zdravé zeleniny a jáhel.

Tuhle zeleninovou krémovou polévku lze skvěle dochucovat nejen koprem, ale také křenem či česnekem a čerstvými bylinkami. Místo cuket můžete na podzim použít jiné druhy bílé zeleniny, jako je třeba bílá část pórku, petržel nebo pastinák, a dochutit křenem a umeoctem.

Cuketová koprovka s jáhlami podle Hanky Zemanové

Budete potřebovat

  • oloupaná cuketa 600 g
  • cibule 3 ks
  • brambory 200 g
  • přepuštěné máslo nebo olivový olej a kousek másla 3 lžíce
  • mořská sůl 2 lžičky
  • oprané a okapané jáhly 50 g
  • voda 1,5 litru
  • celý pepř 3 kuličky
  • umeocet 2–3 lžíce
  • čerstvý kopr 1 velká hrst
  • máslo nebo ghí 1 lžička
  • smetana na vaření 12% 100 ml
  • vejce vařená natvrdo (nebo 100 g marinovaného tofu) 4 ks

Postup

Cibulku se solí orestujeme do sklovata na oleji nebo ghi. Přidáme oloupanou nakrájenou cuketu. Společně dále zvolna restujeme 5 až 10 minut. Přidáme jáhly, zalijeme vodou a vaříme asi 15 minut. Rozmixujeme na jemný krém, přidáme brambry na drobnější kostky a povaříme dalších asi 5 minut. Na závěr přidáme kopr (240g tj 105g tuhého obsahu) a dochutíme umeoctem a případně lehce přírodním cukrem.

Poznámka

Polévku je možné zjemnit klasickou či rostlinnou smetanou.

Velmi vhodné je místo sterilovaného kopru použít kopr čerstvý, v tomto případě je možné podtrhnout typickou chuť jablečným či vinným octem.

Mimo cuketovou sezónu připravíme podobný zelenino-jahelný krém s využitím kedlubny, zelí a celeru, v tomto případě je nutné po mixování krém přepasírovat přes husté sítko.

Recept je z Nové biokuchařky Hanky Zemanové, kteoru vloni vydalo nakladatelství Smart Press, www.smartpress.cz


 

Zpět na výpis

Co jsou cookies?

Textové soubory, které internetové stránky ukládají na váš počítač nebo mobilní zařízení v okamžiku, kdy tyto stránky začnete využívat. Stránky si tak na určitou dobu zapamatují úkony, které jste na nich provedli, a preferencí (např. přihlašovací údaje, jazyka, velikost písma a jiné zobrazovací preferencí), takže tyto údaje pak nemusíte zadávat znovu a přeskakovat z jedné stránky na druhou.

Dalším používáním těchto stránek vyjadřujete souhlas s ukládáním souborů cookies. Více informací Méně informací