Mléko do škol nebo přeslazené výrobky pro školáky dotované z evropských peněz?

4. 11. 2015

V rámci diskuse o regulaci prodeje výrobků ve školních automatech a bufetech zaznělo, že by se kritérii v chystané vyhlášce měly řídit i některé výrobky zařazené do programu Mléko do škol. Firmy, které se na programu živí, se ohrazují námitkou, že Mléko do škol se řídí svou vlastní legislativou. K vyjádření zástupce jedné z těchto firem, ředitele společnosti Lactea Michala Němce, více zde.

Výsledek analýzy je tristní

Iniciativa Skutečně zdravá škola, která se zasazuje o zlepšení školního stravování, se proto rozhodla složení některých dotovaných výrobků programu Mléko do škol prověřit. Výsledek je tristní, proto apelujeme na státní správu, aby těmto výrobkům nebyla žádná výjimka udělována.

Pro hodnocení výrobků jsme použily doporučení Státního zdravotního ústavu (SZÚ) zveřejněné v dokumentu Zdravá školní svačina. Podle tohoto doporučení má mít svačina mladších školáků (6-10 let) obsah energie přibližně 1000 kJ (960-1185 kJ), maximálně 11,2 g tuků (30-35 % energie) a 12,5 g cukrů celkem (18 % energie). Z tabulky hodnocených výrobků je patrné, že řada výrobků překračuje obsah cukrů a smetanové krémy Bobík rovněž obsah tuků celé dopolední svačiny (červená čísla), přitom ale podle celkové energetické hodnoty tvoří pouze její součást. Pro úplnost dodejme, že obsah cukrů uvedený v tabulce je tvořen přirozeně se vyskytujícími cukry (mléčný cukr) – podle druhu výrobku z 25-60 %, zbytek jsou cukry přidané. Svačina mladších školáků také nemá obsahovat více než 4,5 g nasycených mastných kyselin a tuto hranici překračují téměř všechny smetanové krémy. Ani jeden z uvedených ochucených mléčných výrobků zařazených do programu tedy nesplňuje výživová kritéria SZÚ.

Ovoce? Kakao? Ani náhodou!

K zamyšlení je také další složení ochucených výrobků, např. že „ovocná“ mléka Bobík neobsahují ani stopu ovoce, pouze aroma, a jahodová varianta barvivo karmín. Konkurenční Lipánek je na tom se symbolickým obsahem jahod (1,14 %) jen o málo lépe. Všechna ochucená mléka jsou zahuštěna karboxymetylcelulózou (E466), která je s výjimkou dětské výživy sice povolena, ale v kvalitních výrobcích nemá co dělat, podobně jako stabilizátory ve smetanovém krému (opět Bobík). V čokoládových variantách prakticky všech výrobků je podobně symbolické množství kakaa. O trochu lépe dopadly jihočeské jogurty Nature s o něco vyšším obsahem ovocné i čokoládové složky, vanilková varianta obsahuje pravou vanilku. Na druhou stranu ale vynikají také obsahem energie a cukrů.

Na začátku byla dobrá myšlenka – podpora mléčných svačinek pro školáky, výsledkem je realizace programu, který nemá se zdravou výživou pro děti nic společného, a naopak přispívá k nárůstu dětské nadváhy a obezity.

Dotujeme prostředníky. Proč?

Program Mléko do škol má vedle výživového hlediska také ekologický a ekonomický aspekt. Dotované výrobky schvaluje Státní zemědělský intervenční fond a jeho realizaci zajišťují zprostředkovatelské firmy typu Lactea, které dodávají výrobky od několika vybraných mlékárenských velkovýrobců. Nabízí se otázka, nakolik je přítomnost firem – prostředníků ve výsledku pro program ekonomicky výhodnější, než kdyby do škol dodávali výrobky přímo jejich výrobci.

Řešení se nabízí samo

Co se týká samotného mléka, na čerstvé zapomeňte. Slavné pytlíky s čerstvým mlékem z předrevoluční éry vystřídaly úhledné tetrapakové krabičky s mlékem trvanlivým.

Program Mléko do škol by přitom mohl mít například tuto podobu: místní mlékárna dodá školám ve svém okolí čerstvé mléko nebo mléčné výrobky za dotované ceny. Školní jídelna nebo nezisková organizace spravující školní bufet podle možností sama připraví čerstvé ochucené varianty (jogurt rozmixovaný s čerstvým ovocem, bez nutnosti přidaného cukru, pečivo s tvarohovou pomazánkou atd.). Na rozdíl od rozvážení tetrapakových krabiček s trvanlivým mlékem by to byla mnohem zdravější i ekologičtější varianta programu Mléko do škol, navíc s podporou místních podniků.

Tabulka: Složení výrobků dotovaných v rámci programu Mléko do škol, z nabídky společnosti Lactea

Výrobek

1 ks

Energie v balení (kJ)

Tuky (g)

Nasycené mastné kyseliny (g)

Cukry (g)

Ostatní

Ochucená mléka

Bobík MilkDrink banán

250 ml

632,5

3,5

2,25

21,5

žádné ovoce, E 466

Bobík MilkDrink jahoda

250 ml

632,5

3,5

2,25

21,5

žádné ovoce, karmín, E 466

Bobík MilkDrink vanilka

250 ml

632,5

3,5

2,25

21,5

E 466

Bobík MilkDrink čokoláda

250 ml

690

3,75

2,5

24

kakao 1,1 %, E 466

Lipánek jahoda

250 ml

592,5

3,25

2,25

18,75

1,14 % jahod, karmín, E 466

Lipánek vanilka

250 ml

592,5

3,25

2,25

19,25

E 466

Lipánek kakao

250 ml

622,5

3,25

2,25

21

kakao 1,5 %, E 466

Jogurtová mléka

Jononka drink jahodový

250 ml

785

3,25

2,25

30

obsah jahod neuveden

Imunel natura slazené

200 ml

536

2

1,4

21,2

Imunel jahoda

200 ml

536

2

1,4

21,2

2 % jahod

Imunel brusinka

200 ml

536

2

1,4

21,2

2,1 % brusinek

Jogurty

Školní Miky jahoda

150 g

544,5

4,65

3

14,55

4 % jahod

Školní Miky meruňka

150 g

553,5

4,65

3

15

2,9 % meruněk

Jihočeský Nature broskev

150 g

672

3,9

2,55

23,25

4,4 % broskví

Jihočeský Nature jahoda

150 g

672

3,9

2,55

23,25

7,5 % jahod

Jihočeský Nature vanilka

150 g

697,5

3,9

2,55

24,75

vanilkový lusk a extrakt

Jihočeský Nature čokoláda

150 g

689

4,2

2,7

23,25

 5 % čokolády (kakao 3 %)

Smetanové krémy

Bobík vanilka

80 g

764

13,12
8,64

8,56

stabilizátory

Bobík čokoláda

80 g

776

12,8
8,32

11,36

stabilizátory, obsah kakaa neuveden

Lipánek vanilka

80 g

616,8

8,8

5,84

11,2

Lipánek kakaový

80 g

616,8

8,8

5,84

11,2

kakao 1,5 %

Lipánek kakao-vanilka

80 g

625,6

9,12

6

11,2

kakao 0,75 %

Lipánek jahoda-vanilka

80 g

551,2

6

4

12,8

2,3 % jahod

Lipánek kakao-banán

80 g

551,2

6

4

12,8

2,2 % banánu, kakao 0,75 %

Lipánek limetka

80 g

616,8

8

5,28
12,8

4,6 % limetkové šťávy

Příloha: přehled výrobků a jejich složení z nabídky společnosti Lactea

Aktualizováno 23.11.2015

Zpět na výpis

Co jsou cookies?

Textové soubory, které internetové stránky ukládají na váš počítač nebo mobilní zařízení v okamžiku, kdy tyto stránky začnete využívat. Stránky si tak na určitou dobu zapamatují úkony, které jste na nich provedli, a preferencí (např. přihlašovací údaje, jazyka, velikost písma a jiné zobrazovací preferencí), takže tyto údaje pak nemusíte zadávat znovu a přeskakovat z jedné stránky na druhou.

Dalším používáním těchto stránek vyjadřujete souhlas s ukládáním souborů cookies. Více informací Méně informací