Zásady zdravého stravování, které prosazuje Skutečně zdravá škola, potvrzeny významnými odbornými organizacemi

12. 8. 2015

Culinary Institute of America (Americký kulinářský institut) a Harvard T. H. Chan School of Public Health (Škola veřejného zdraví na Harvardské univerzitě), prestižní odborné instituce v oblasti zdraví a stravování, vydaly každoroční zprávu “Menus of change” o budoucnosti stravování a doporučených stravovacích návycích. Podle jejich doporučení se řídí například i společnost Google, průkopník v oblasti zdravé výživy ve firemním prostředí. A po přečtení se může zdát, že se jimi řídíme i my ve Skutečně zdravé škole. Anebo se naopak oni řídí doporučeními Skutečně zdravé školy?

Závěry ve zprávě naprosto odpovídají tomu, co Skutečně zdravá škola prosazuje v českých školách a školních jídelnách už téměř dva roky, a jsme rádi, že nejnovější nezávislá doporučení prestižních odborníků tyto principy potvrdila.

Doporučení Skutečně zdravé školy bývají kritizována za to, že nejsme odborníci a nevíme, “co naše děti potřebují”. Dlouho jsme se bránili argumenty, že prosazujeme podobná doporučení jako odborné organizace v okolních zemích, kde už základní mantinely odborníci vymezili. Navíc má Skutečně zdravá škola za sebou řadu odborných garantů, kteří jsou výživovými specialisty a jejichž odbornost často předčí odbornost většiny členů pracovních skupin, kteří jsou za tuto agendu na úrovni státu zodpovědní (a povětšinou nevyvíjejí příliš snahy o změnu).

Přesto jsou naše doporučení zástupci státní správy brána za laická, bez významu, a státní správa odmítá s „námi neodborníky“ na smysluplné změně spolupracovat.

Zpráva Menus of Change přitom potvrzuje, že změny prosazované Skutečně zdravou školou jsou správné:

  • ovoce a zeleninu na první místo,
  • připravujte pokrmy z čerstvých, sezónních, šetrně produkovaných a ideálně místních surovin,
  • ustupujte od podávání mléka, zdravotní prospěšnost je prokázána pouze u zakysaných nedoslazovaných mléčných produktů,
  • přesuňte brambory ze segmentu zelenina k polysacharidům a omezte jejich množství,
  • snižte obsah cukru a soli,
  • nahraďte slazené nápoje neslazenými,
  • podávejte méně červeného masa, naopak více rostlinných bílkovin,
  • podávejte více ořechů a luštěnin
  • a další.

Z rozsáhlého materiálu jsme přeložili souhrn všech doporučení a s radostí Vám je nabízíme k pročtení. Doufáme, že budou další pákou, která pomůže změnit naše školní stravování a přístup odpovědných osob k výživě obecně.

Zpět na výpis