Zdravá jídelna

  • Ve Skutečně zdravých školách může každý říct svůj názor na to, jak by se mohlo zlepšit školní stravování a jak udělat z oběda v jídelně důležitou a příjemnou součást školního dne.  Školní kuchyně připravují chutné pokrmy z čerstvých, sezónních surovin od místních dodavatelů a pobyt v jídelně je příjemným zážitkem pro celou školu.

    Žáci mohou pomoci s návrhy na úpravu či novou výzdobu jídelny, mohou pro ni vybrat vhodné jméno. Kuchařky spolu s pedagogy a žáky společně plánují, co pěstovat na školní zahradě a co z úrody může být využito ve školní kuchyni.

    Školní jídelna může být využívána pro další vzdělávací aktivity, včetně získávání pocitu odpovědnosti a zvyšování smyslu pro pomoc tím, že starší děti pomáhají s výběrem a odnosem oběda mladším dětem. Vyšším zastoupením zdravých a chutných pokrmů, které vypadají lákavě, se snižuje množství odpadu a plýtvání.

    Jednou z důležitých součástí plnění programu Skutečně zdravá škola je důvěra pozvat do jídelny zástupce místní komunity, včetně rodičů a prarodičů, aby se sami přesvědčili, jak chutné školní obědy mohou být.  

    Celkově kvalitnější kultura stravování a kulinářský zážitek ve školní jídelně zvyšuje počet strávníků a zlepšuje kvalitu vzdělávání. Jaké pozitivní důsledky může tedy škola od kvalitnějšího školního stravování očekávat?

    • Více strávníku znamená více finančních prostředků, které můžete použití na nákup kvalitnějších potravin.
    • Spokojenější a klidnější žáci a studenti.
    • Zlepšení zdraví žáků a studentů.
    • Pozitivní sociální rozvoj žáků a studentů.
    • Lepší hodnocení a reputace školy

    Zlepšit kvalitu jídla ve školních jídelnách je jen jedna stránka problému. Druhou stránkou je motivovat mladé lidi k tomu, aby do jídelny chodili s chutí. Pokud se školní jídelna stane radostným, příjemným prostředím, děti se tam budou vracet rádi. Návody níže vám pomohou překonat některé překážky na cestě přeměny školní jídelny na lepší a příjemnější místo.

    Metodické materiály a návody

    Zdravá jídelna - metodický návod

    Tento materiál má za cíl pomoci školám zlepšit atmosféru ve svých školních jídelnách, a tím dosáhnout lepší kultury stravování. Je určen pro základní i střední školy a využívat by jej měli především ředitelé a vedení školy ve spolupráci s pedagogy a pracovníky školní jídelny. Ideálně by se do realizace „zdravé školní jídelny“ měli zapojit i žáci a studenti a jejich rodiče tak, jak navrhujeme v dalším návodu pro Akční skupiny pro zdravé stravování.

    Zdravá jídelna - průzkum

    Tato brožura přináší náměty, jak zlepšovat atmosféru a prostředí ve školní jídelně. Nejprve je potřeba zjistit současný stav, ke kterému využít dotazníkové šetření. Prostřednictvím tohoto projektu zapojíte žáky do řešení kultury stravování ve škole a pomůžete jim získat důležité dovednosti, jako je otevřená komunikace, vyjednávání, aktivní řešení problémů, tvorba a analýza dotazníku, využití výpočetní techniky pro statistickou analýzu dat a prezentace výsledků.

    Jako registrovaná škola najdete níže příklady našich pomůcek. Pokud ještě přihlášení do programu nejste, registrujte vaši školu a získáte plný přístup ke všem materiálům.

Zpět na pomůcky

Co jsou cookies?

Textové soubory, které internetové stránky ukládají na váš počítač nebo mobilní zařízení v okamžiku, kdy tyto stránky začnete využívat. Stránky si tak na určitou dobu zapamatují úkony, které jste na nich provedli, a preferencí (např. přihlašovací údaje, jazyka, velikost písma a jiné zobrazovací preferencí), takže tyto údaje pak nemusíte zadávat znovu a přeskakovat z jedné stránky na druhou.

Dalším používáním těchto stránek vyjadřujete souhlas s ukládáním souborů cookies. Více informací Méně informací