Kuchařky vaří

  • Kuchařky jsou srdcem našeho programu.

    Program Skutečně zdravá škola byl vytvořen jako rámec pro pozitivní změnu, jako nástroj pro učení dětí, odkud jejich jídlo pochází, jak je pěstovat a uvařit a jak má vypadat zdravý, výživný a chutný oběd. Kuchařky ve školních jídelnách jsou ty, kdo tuto změnu pomáhá realizovat. Kuchařky jsou srdcem celého programu. Školy, které program realizují s největším úspěchem, jsou ty, které angažovaly kuchařky do centra dění programu a zapojily je do změn.

    Kuchařky mohou inspirovat a motivovat žáky k tomu, aby si vybírali zdravé pokrmy, mohou přetvořit jídelnu na příjemný prostor. Mohou se podělit o své znalosti a dovednosti například s rodiči či s žáky v hodinách vaření nebo odpoledních kroužcích vaření. Mohou se zapojit do různých aktivit v průběhu roku a udělat tak ze školní jídelny centrum programu Skutečně zdravá škola. 

    Recepty

    Pro školní jídelny jsme připravili 75 receptů na zdravé a chutné pokrmy, které mohou kuchařky ve školních jídelnách ihned použít. Všechny recepty jsou normované, obsahují seznam surovin a postup. Jsou rozděleny do několika skupin:

    Zapečené brambory s jáhly a zeleninou

    Zlatá drožďová polévka

    Kapustnica s tempehem

    Další recepty najdete na webu Zdravá školní jídelna

    Provoz školních bufetů a automatů, příprava svačin pro žáky

    Doporučení Skutečně zdravé školy

    Doložení původu masa, vajec a čerstvých potravin a biopotravin

    Kritéria programu Skutečně zdravá škola v oblasti Kvalita jídla a místo jeho původu požadují od školních jídelen, aby nakupovaly produkty původem ze svého nebo sousedního kraje, v případě masa ze zvířat chovaných v České republice. Abychom vám usnadnili orientaci v možnostech spolupráce s vašimi dodavateli na zajištění původu produktů, obrátili jsme se o radu na Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci. Níže najdete vyjádření pana ing. Miloše Kavky, které vám usnadní dokládání původu vámi nakupovaných produktů. 

    Doložení původu masa a čerstvých potravin: rady a tipy

    Doložení původu potravin - dopis Státní zemědělská a potravinářská inspekce

    Vyhledání původu hovězího masa: Na této stránce si můžete ověřit původ Vámi zakoupeného hovězího masa na trhu v ČR, které pochází ze zvířat v tuzemsku chovaných, vykrmovaných a také poražených.

    Vyhledání původu vajec - na webu http://www.mtd-ustrasice.cz/vyhledavani/ můžete po zadání kódu vyhledat producenta vajec, od kterého vejce do školní jídelny nakupujete a přesvědčit se, z jakého typu chovu pocházejí. Pro splnění bronzových kritérií doporučujeme vejce "0", "1", nebo "2", od stříbrných kritérií pak požadujeme používání jen vajec "1"  nebo "0". Používání vajec „3“ – vejce nosnice v klecích, by jídelna Skutečně zdravé školy neměla používat nikdy.

    Vyhledávání subjektů z ekologického zemědělství: na této stránce Ministerstva zemědělství zjistíte, zda firma či fyzická osoba, která vám nabízí bioprodukty nebo biopotraviny, má platný certifikát. Můžete si také ověřit původ již nakoupeného bioproduktu či biopotraviny. 

    Doporučení pro nákup ryb

    Doporučení pro nákup vajec

    Jídlo z blízka ve školní jídelně

    Jak úspěšně zařadit regionální produkty na menu vaší jídelny 

    Návod je určen vedoucím provozoven školního stravování i všem zájemcům o spolupráci
    s místními farmáři. Nabízí možnosti, jak nalézt kreativní možnosti zavedení
    čerstvých místních produktů do téměř každého stravovacího zařízení.

    Sezónní kalendář ovoce a zeleniny

    Tipy pro pracovníky školních jídelen

    Těchto několik tipů je určeno vedoucím a pracovníkům školních jídelen, aby dokázali lépe komunikovat svoji práci a její výsledky strávníkům ve škole, a tím napomáhali vytvářet kulturu zdravého stravování.

    Využívání výpěstků z vlastní školní zahrady ve školním stravování

    Používání vlastních výpěstků ze školních zahrad při přípravě školního stravování je možné, za podmínky, že bude s produkty nakládáno v souladu s postupy správné hygienické praxe a bude zajištěna jejich sledovatelnost, tzn. že bude vedena evidence v rozsahu - druh produktu, množství produktu, místo původu (školní zahrada), datum odběru, a že ovoce a zelenina budou čerstvé mechanicky nepoškozené bez známek kažení. Vyplývá to z vyjádření Ministerstva zdravotnictví ze dne 8.1.2016.

    Nabízíme vzorové Zásady správné výrobní a hygienické praxe při využití potravin rostlinného původu ve společném stravování (Word, PDF) jako doporučený podklad pro zpracování vlastních Zásad správné hygienické praxe. 

    Doporučená literatura pro vedoucí školních jídelen a kuchařky

    Doporučujeme čerpat z těchto materiálů SZÚ a Ministerstva zdravotnictví. Máme k nim jedinou výtku: nedoporučujeme dětem podávat slazené nápoje a ochucené mléko. Recenzi materiálů najdete zde a zde

    Uzdravme svou školní jídelnu - Státní zdravotní ústav

    Nutriční doporučení Ministerstva zdravotnictví ČR ke spotřebnímu koši - Ministerstvo zdravotnictví ČR

    Jako registrovaná škola najdete níže příklady našich pomůcek. Pokud ještě přihlášení do programu nejste, registrujte vaši školu a získáte plný přístup ke všem materiálům.

Zpět na pomůcky

Co jsou cookies?

Textové soubory, které internetové stránky ukládají na váš počítač nebo mobilní zařízení v okamžiku, kdy tyto stránky začnete využívat. Stránky si tak na určitou dobu zapamatují úkony, které jste na nich provedli, a preferencí (např. přihlašovací údaje, jazyka, velikost písma a jiné zobrazovací preferencí), takže tyto údaje pak nemusíte zadávat znovu a přeskakovat z jedné stránky na druhou.

Dalším používáním těchto stránek vyjadřujete souhlas s ukládáním souborů cookies. Více informací Méně informací