12 září 2018

Stravování za první republiky.

Autor: Základní škola a mateřská škola Lukavice, okres Ústí nad Orlicí

Stravování za první republiky.

První republika sázela na lokálnost i na vychytávky:

Tenkrát se vařilo poctivě, jednoduše a z původních surovin. Pro lidi bylo přirozené nakupovat potraviny české, místní, domácí. Na vesnici si hodně věcí pěstovalo, a člověk z města vyrážel pro mouku i brambory ke svému pěstiteli. Na trhu jsme našli různé druhy zeleniny, které když dnes v obchodě najdeme, tak ani nevíme, co s nimi.

Klasickým příkladem je tuřín a vodnice, které jsou pro velkoplošné způsoby hospodaření neekonomické, takže se je dnes už moc nevyplatí ve velkém pěstovat. Další hojně využívanou a u nás pěstovanou byla červená řepa, černý kořen a chřest.

„Potraviny se dnes pěstují velkoprůmyslově. Často jíme obilniny geneticky upravené, nebo plodiny zkřížené tak, aby měly vyšší výnos. Až devadesát procent toho, co koupíte v obchodech, je zabaleno, zakonzervováno, dochuceno, obarveno. Tenkrát se vše pěstovalo v malém množství, bez použití hnojiv a chemických zásahů, a to výslednou chuť musí ovlivnit,“

Žilo se velmi skromně. K snídani se pila cikorka a přikusoval žitný chléb, v lepších rodinách si ho mazali trochou másla. K obědu obvykle bývala polévka z brambor, zeleniny, luštěnin či krupice. Večeřelo se to, co zbylo od oběda, nebo totéž, co bylo k snídani.

Dobové recepty: využívaly jen mouku hladkou. Až později se používala krupičková, ale třeba polohrubá se začala používat až v poválečném období. Doma stloukané máslo mělo jiný poměr vody a tuku než to dnešní.

I přesto si můžeme vyzkoušet některé z uvedených receptů v naší školní kuchyni jako tvarohové knedlíky se švestkami sypané mákem, španělský ptáček s knedlíkem, bramborový závin s uzeným masem, polévka z červeného zelí, polévka kroupová s vepřovým masem, tvarohová bábovka, nudle s mákem, uhlířina (do uvařených brambor se vhodí uvařené noky z mouky a vajíčka a cibulka na sádle), hovězí ovar s křenem, punčové řezy, různé dorty, koláče, obyčejné kynuté buchty, ovesná kaše, topinky s česnekem a jiné.

Zpět na aktuality

Co jsou cookies?

Textové soubory, které internetové stránky ukládají na váš počítač nebo mobilní zařízení v okamžiku, kdy tyto stránky začnete využívat. Stránky si tak na určitou dobu zapamatují úkony, které jste na nich provedli, a preferencí (např. přihlašovací údaje, jazyka, velikost písma a jiné zobrazovací preferencí), takže tyto údaje pak nemusíte zadávat znovu a přeskakovat z jedné stránky na druhou.

Dalším používáním těchto stránek vyjadřujete souhlas s ukládáním souborů cookies. Více informací Méně informací