08 únor 2019

Schůzka ekotýmu k tématu JÍDLO

Autor: Školička Kamarád Nové Veselí

Jsou témata, která rezonují celou společností, a jídlo, zdravý životní styl, životospráva, ale i zdravé prostředí kolem nás, jsou jedním z nich. Naše školka je kromě programu SZŠ zapojena i do programu Ekoškolky, a oba vnímáme jako zásadní pro předkolní vzdělávání v naší školičce.

Shodou okolností řešíme v letošním školním roce další téma Ekoškolek, kterým je JÍDLO. Je super, že aktivity, záměry, přístupy a výsledky nám tak prolínají oběma programy. Teď jsme měli setkání velkého ekotýmu, a jelikož se na schůzkách řeší i dostatek energie k naší práci, s ekotýmem jsme si připravili bohaté občerstvení. Skupina se pustila do pečení buchty podle grafického receptu (recept níže), větší skupina připravovala ovoce a zeleninu pro "zdravé mlsání", paní učitelka Monča připravila suché plody a ořechy, a paní učitelka Alča s Martínkem chystali fresh šťávy (tzv. smoothie☺).

Při krájení ovoce a zeleniny jsme si nezapomněli zdůraznit, že vše, kromě jablek, hrušek a mrkve, se muselo do ČR dovézt z větší dálky než z našeho kraje (jak jsme zvyklí ve třech čtvrtinách roku). Měli jsme tam suroviny z Itálie, Španělska, zkrátka ze zemí, kde zima "není zima"☺.

Na šťávy jsme použili jablka a mrkev, a na druhou okurky a šťávu z limetky. Ta se obyčejně doslazuje třtinovým cukrem. Tentokrát jsme nesladili, s tím, že zjistíme, zda jsou děti schopné tuto šťávu pít. A světe div se, ano. Samozřejmě, že vítězila mrkev a jablko, ale nakonec se vypilo oboje. Možná i tím, že šťávy pili i dospělí členové ekotýmu, rodiče i zaměstnanci školičky, tedy pro děti ty dobré vzory.

No a buchta byla klasická, na plech. Ale opět jsme zapracovali lokální suroviny. Mouku špaldovou v biokvalitě, mléko od kraviček z vedlejší obce přivezla chůva Zdenička, vajíčka z domácího chovu (v biokvalitě by měla označení 0) přivezla Jaruška, vedoucí Šj, máslo bylo od farmáře z obchodu Top Vital, cukr třtinový. Ten po poradě s maminkou Zdeňkou, členkou akčního týmu SZŠ, můžeme nahradit a nebo namíchat na půl s nastrouhaným jablkem či romačkaným měkkým banánem. Prášek do pečiva a vanilkový cukr od Amylonu, který sídlí kousek od nás v Přibyslavi, opět v biokvalitě a bezfosfátů☺. Ovoce jsme použili naše, zamražené z letní a podzimní sklizně (maliny, ostružiny, rybíz).

Celý ekotým dobře spolupracoval, protože - spolupráce  není věda, to ví kluk i dospělák - jak se zpívá v hymně našeho ekotýmu (https://ms.noveveseli.cz/images/obrazky/NASE_HYMNA1.jpg  a  https://ms.noveveseli.cz/images/obrazky/NASE_HYMNA2.jpg) A když se chce, tak všechno jde. Zabere to sice více času, přípravy, možná změnu přístupu a stereotypů, ale má to smysl. Chceme-li si života na této planetě, zdraví a šťastní, užívat ještě dlooooouuuuho.

https://mskamaradnoveveseli.rajce.idnes.cz/Setkani_velkeho_ekotymu%2C_vyhodnoceni_analyzy_a_tvorba_planu_cinnosti_7.2.2019/

Zpět na aktuality

Co jsou cookies?

Textové soubory, které internetové stránky ukládají na váš počítač nebo mobilní zařízení v okamžiku, kdy tyto stránky začnete využívat. Stránky si tak na určitou dobu zapamatují úkony, které jste na nich provedli, a preferencí (např. přihlašovací údaje, jazyka, velikost písma a jiné zobrazovací preferencí), takže tyto údaje pak nemusíte zadávat znovu a přeskakovat z jedné stránky na druhou.

Dalším používáním těchto stránek vyjadřujete souhlas s ukládáním souborů cookies. Více informací Méně informací