04 duben 2019

Obrázková kuchařka pro děti

Autor: Mateřská škola Pardubice - Polabiny, Brožíkova 450

Vedoucí školní jídelny přišla s nápadem přiblížit dětem složení pomazánek, které jim jsou podávány k přesnídávkám a svačinkám. Ve spolupráci s hlavní kuchařkou vznikala postupně v měsíci únoru obrázková kuchařka pro děti. Děti tak měly možnost seznamovat se s obrázky surovin, které byly použity do pomazánek.

Vedoucí školní jídelny přišla s nápadem přiblížit dětem složení pomazánek, které jim jsou podávány k přesnídávkám a svačinkám. Ve spolupráci s hlavní kuchařkou vznikala postupně v měsíci únoru obrázková kuchařka pro děti. Děti tak měly možnost seznamovat se s obrázky surovin, které byly použity do pomazánek.

V týdnu od 4. 2. – 8. 2. 2019 se obrázková kuchařka dostala současně na tyto třídy: Sluníčko, Měsíček a Berušky. V tomto týdnu postupně ochutnávaly tyto pomazánky: tvarohovou s mungo klíčky, vajíčkovou, z ryb v tomatě, Rozhudu, ze strouhaného sýra, z kuřecího masa a Švédskou pomazánku.

V každé třídě pojala seznamování se surovinami do pomazánek paní učitelka po svém. V jedné třídě děti nejdříve ochutnaly a poté měly hádat, co v dané pomazánce obsaženo a v jiné třídě viděly nejprve obrázek a poté ochutnávaly.

Děti velice překvapilo, že pomazánka ze strouhaného sýra je pouze ze sýra, pomazánkového másla a špetky soli.

V týdnu od 11. 2. – 15. 2. 2019 se aktuální obrázková kuchařka dostala na třídu Myšky, Mravenci a Čmeláci. Tento týden děti postupně ochutnaly pomazánku: cizrnovou se strouhaným sýrem, drožďovou, cuketovou pomazánku s vejci, z pečeného filé, tvarohovou s koprem a Budapešťskou. 

V týdnu od 18. 2. – 22. 2. 2019 předala hlavní kuchařka obrázky se surovinami, které byly použity do pomazánek, opět na třídy Sluníčko, Měsíček a Berušky. Tento týden děti postupně ochutnaly pomazánku: z červené řepy, sýrovou s rajčaty a paprikou, celerovou s krabím masem, Liptovskou pomazánka, hummus, ředkvičkovou pomazánku a banánovou pomazánku.

Děti se na obrázkovou kuchařku k pomazánkám těšily. V případě, že nedostaly ke svačince „receptík“ divily se a hledaly ho.  V tyto dny byla v jídelníčku jiná varianta svačiny než pomazánka.

Tříleté děti na Měsíčku poslouchaly a pozorovaly paní učitelku při prezentaci receptů s barevnými obrázky, na kterých byly zobrazeny použité suroviny.

Čtyřleté děti na Beruškách již poznají opakující se suroviny např. sůl, máslo, tvaroh. Všímavý chlapeček při jednom povídání o pomazánce pronesl tuto větu: „ještě jsme zapomněli na to zelený“ a paní učitelka se zeptala: „co to je?“ a chlapec odpověděl „šnytlyk“.

Veselou historku máme ze třídy Sluníčko, kdy byla v pondělí pomazánka z červené řepy. Některé děti se divily, že má řepa červenou barvu. Paní učitelka je upozornila, ať se podívají, jak řepa zbarvila pomazánku dočervena. Děti, ale oponovaly, že pomazánka není červená, ale růžová. Paní učitelka dětem vysvětlila, že červená nemá zase až tak velkou moc a že, když se smíchá červená (řepa) s bílou (pomazánkové máslo, lučina) vznikne růžová.

V posledním týdnu měsíce února tedy od 25. 2. – 28. 2. 2019 se obrázkové receptíky připravili pro třídu Myšky, Mravenci a Čmeláci. Tento týden děti postupně ochutnaly pomazánku: tvarohovou  s mrkví a jablkem, z uzeného tofu, tvarohovou s česnekem, sardinkovou s jablky, z hlávkového zelí s jogurtem a Bzeneckou.

  Dětem se obrázkové recepty líbily. Velkým přínosem pro ně bylo zjištění, co vlastně konzumují, když si pomazánku nepřipravují samy.

Bc. Marcela Šancová, vedoucí školní jídelny MŠ Pardubice-Polabiny, Brožíkova 450

Zpět na aktuality

Co jsou cookies?

Textové soubory, které internetové stránky ukládají na váš počítač nebo mobilní zařízení v okamžiku, kdy tyto stránky začnete využívat. Stránky si tak na určitou dobu zapamatují úkony, které jste na nich provedli, a preferencí (např. přihlašovací údaje, jazyka, velikost písma a jiné zobrazovací preferencí), takže tyto údaje pak nemusíte zadávat znovu a přeskakovat z jedné stránky na druhou.

Dalším používáním těchto stránek vyjadřujete souhlas s ukládáním souborů cookies. Více informací Méně informací