10 listopad 2016

Podzimní prázdniny ve školní kuchyni v Horním Jelení byly ve znamení výuky nových jídel

Autor: Skutečně zdravá škola

První den podzimních prázdnin probíhal v kuchyni Základní školy Horní Jelení netradičně. Konalo se zde celodenní školení pro kuchařky, které pořádala občanská iniciativa Skutečně zdravá škola a které mělo jasný cíl. Pomoci kuchařkám zdokonalit se v přípravě zdravých a chutných pokrmů z čerstvých surovin, s absencí polotovarů a aditiv.

Na programu školení byla nutričně bohatá bezmasá jídla, sladké pokrmy, jedna varianta z ryby nebo chuťově atraktivní úprava neoblíbených luštěnin či zeleniny. Vařilo se tedy z jáhel, cizrny, kuskusu, ale také sezónních surovin, např. červené řepy.

Školení pomáhá školám plnit kritéria programu Skutečně zdravá škola, jehož cílem je zlepšování školního stravování a vzdělávání o jídle. Nespornou výhodou školení je prostředí, ve kterém probíhá – vlastní školní kuchyň a domácí vybavení. Pak se nabyté zkušenosti neztratí a kuchařky je zvládnou bez problémů používat v každodenní praxi.

V Horním Jelení se školení kromě týmu všech paní kuchařek účastnila i paní ředitelka školy, Ing. Pavla Nádeníková, a několik zástupkyň pedagogického sboru. „Pro dobré fungování našeho programu je naprosto klíčová velmi úzká spolupráce školní kuchyně a zbytku školy. Pokud paní kuchařky zařazují nová jídla, je velmi žádoucí, aby v celé škole probíhala osvěta a podpora jejich snažení,” vysvětluje Hana Murphy, koordinátorka programu v Pardubickém kraji.

Vedoucí lektorkou školení v Horním Jelení byla Olga Chlápková, která je zároveň vedoucí jídelny v MŠ Děvčátka MOMO ve Slatiňanech a také v ZŠ Waldorfské v Pardubicích a zná tedy realitu školních jídelen z vlastní praxe. „Paní kuchařky měly možnost slyšet, že uvařená jídla už byla vyzkoušena v jiné škole a také, že se u dětí setkávají s úspěchem. A nebylo zmíněno jen toto, ale i další tipy týkající se surovin, dodavatelských vztahů a mnoho dalšího,” podotkla Hana Murphy.

A jak hodnotí jídla paní kuchařky? „Jídla byla moc chutná a budeme se snažit nové a zdravé recepty pomalu zařazovat do našeho jídelníčku s přáním, aby našim strávníkům chutnalo,” řekla Iva Šumpíková, vedoucí jídelny v Horním Jelení.

„Obrovskou výhodou také je, že naše školení tímto dnem rozhodně nekončí. Paní kuchařky mají možnost v případě jakýchkoliv dotazů v budoucnosti kontaktovat paní lektorku, čímž se dostáváme na další úroveň spolupráce. A tak by to v našem programu mělo fungovat, řešení problémů a také sdílení inspirace mezi všemi našimi školami,” připojuje Hana Murphy.

Školení pro paní kuchařky v Horním Jelení bylo částečně finančně podpořeno donátory Burzy filantropie Pardubice, kdy na projekt iniciativy Skutečně zdravá škola přispěly 4 významné společnosti: Elektrárny Opatovice, ČSOB pojišťovna, FOXCONN a NEDCON, a senátorka Miluše Horská.

A zástupce donátorů, Ing. Petr Zadák, vedoucí HR oddělení Elektrárny Opatovice, a.s. byl i celému školení osobně přítomen. „Vždy jsme velmi rádi, když můžeme bezprostředně vidět a ověřit si, jak náš dar dokáže pomoci nejrůznějším veřejně prospěšným projektům. Návštěva semináře v Horním Jelení mi jednoznačně potvrdila názor, že kromě vzdělání a zdravého pohybu má smysl se věnovat také zdravému stravování dětí. Děkuji všem ze Skutečně zdravé školy, stejně tak dámám ze ZŠ Horní Jelení za profesionální přístup a zaujetí, se kterým se snaží měnit zažité stereotypy,“ zhodnotil školení Petr Zadák.

Zpět na aktuality

Co jsou cookies?

Textové soubory, které internetové stránky ukládají na váš počítač nebo mobilní zařízení v okamžiku, kdy tyto stránky začnete využívat. Stránky si tak na určitou dobu zapamatují úkony, které jste na nich provedli, a preferencí (např. přihlašovací údaje, jazyka, velikost písma a jiné zobrazovací preferencí), takže tyto údaje pak nemusíte zadávat znovu a přeskakovat z jedné stránky na druhou.

Dalším používáním těchto stránek vyjadřujete souhlas s ukládáním souborů cookies. Více informací Méně informací