07 duben 2014

Hledáme rodiče, kteří mají chuť vytvářet zdravou kulturu školního stravován

Rádi byste se jako rodiče podíleli na pozitivních změnách školního stravování? Můžete začít právě na škole, kam chodí Vaše dítě. Níže nabízíme inspiraci v podobě konkrétních kroků.

Kultura zdravého stravování

Kultura zdravého stravování znamená aktivní zájem o to, co jíme. Všude okolo nás můžeme pozorovat známky toho, že jsme se přestali zajímat o původ našich potravin. Některé současné problémy jako dětská obezita, civilizační choroby, negativní vliv průmyslového zemědělství na zvířata, krajinu a naše zdraví velmi úzce souvisí s tím, co máme denně na talíři.

Škola zde hraje velmi důležitou roli. Může dětem pomoci porozumět souvislostem a umožnit jim radovat se z dobrého jídla. Skutečně zdravá škola pomáhá nejen tvořit budoucí uvědomělé spotřebitele, ale také v mladých lidech vytváří očekávání dobrého jídla a pomá-há jim v rozvoji dovedností a návyků, které budou potřebovat ke zdravému a úspěšnému životu.

Pod kulturou zdravého stravování si představujeme školní jídelny nabízející zdravé a chutné pokrmy připravené z čerstvých a sezónních produktů nakoupených od regionálních zemědělců nebo potravinářů, kteří hospodaří šetrným a udržitelným způsobem, a angažované děti a žáky účastnící se praktického vzdělávání v oblasti jídla.

Školní jídelny by se měly stát součástí vzdělávání a dětem zprostředkovat správné návyky při výběru potravin. Stravovací návyky jsou formovány již v dětství, je proto nezbytné vyvinout maximální snahu a zajistit dětem ve škole výběr zdravých potravin.

Proč bych se měl zapojit?

Jako rodič máte moc – každý měsíc platíte nemalé částky za stravování svého dítěte; místní politici a ředitelé škol musí naslouchat rodičům, kteří se aktivně angažují pro změny.
Žádné změny se nestanou samy od sebe – pokud nebudeme aktivně požadovat změny, stávající situace se nezlepší.

Máte dovednosti, které škola potřebuje – nabídněte škole nebo sdružení rodičů své zkušenosti a dovednosti v oblasti tvorby zdravé kultury stravování.

Co mohu dělat?

Je toho spousta, jak můžete pomoci ve vaší škole pomáhat vytvořit zdravou kulturu stravování. Zde je pár tipů:

  1. Zaregistrujte vaši školu do programu Skutečně zdravá škola na www.skutecnezdravaskola.cz
  2. Založte Akční skupinu pro zdravé stravování
  3. Ujistěte se, že téma zdravého školního stravování je řešeno v rámci práce Školské rady. V ní mají své místo také zástupci zřizovatele školy.
  4. Zajděte do školní jídelny a přesvědčte se, jak vaří a jaké pokrmy vašim dětem nabízí. Seznamte se s kuchařkami, ptejte se na způsob přípravy a používané suroviny. Ochutnejte uvařený oběd.

Jak postupovat krok za krokem

První krok:

  • Založte Akční skupinu pro zdravé stravování.
    • Spojte se s dalšími rodiči nebo se Sdružením rodičů na vaší škole a založte Akční skupiny pro zdravé stravování.

Tip: Do Akční skupiny zapojte zástupce vedení školy, žáků a pracovníky školní kuchyně.

Tip: Pokuste se mezi rodiči nebo v okolí najít výživového poradce nebo lékaře vzdělaného v oblasti výživy dětí a zapojte ho do práce skupiny.   

Druhý krok:

  • Definujte jasné role pro všechny členy Akční skupiny.
    • Dohodněte se na prioritních aktivitách a časovém rozvrhu jejich plnění.
    • Přemýšlejte, jak zlepšit jídelníček, jak zavést vzdělávací aktivity, návštěvy farem, zajímejte se a o prostředí v jídelně.

Tip: Dodržujte komplexní přístup, zahrnující celou školu a všechny zainteresované osoby.

Třetí krok:

  • Vytvořte plán akcí nutných pro změnu. Vypište seznam všech oblastí, na kterých se skupina shodla, že je nutné provést změny, a rozepište jejich reálný časový rozpis.

Tip: Změny je potřeba provádět postupně a pamatujte, že je potřeba zahrnout, konzultovat a informovat celou školu, včetně dětí.

Tip: I malé změny mohou vést k obrovským rozdílům, proto zkuste najít zlepšení, která se mohou provést hned, aby se projekt dal do pohybu. Například přestaňte v kuchyni používat koření s aditivy, naplánujte školní schůzi na téma stravování, ušijte s dětmi na jídelní stoly ubrusy, shodněte se na zákazu prodeje nezdravých nápojů a svačin, využijte školu jako distribuční místo pro farmářské bedýnky.   

Čtvrtý krok:

  • Najděte místní a regionální dodavatele kvalitních čerstvých sezónních produktů do kuchyně.

Tip: Zjistěte, které místní produkty jsou k dostání - jídelníčky založené na sezónních produktech umožní školní kuchyni nakupovat produkty levněji a od místních zemědělců.

Tip: Školní kuchyně mohou používat produkty nedokonalých tvarů (příliš velké nebo malé), anebo s malými vadami na povrchu, které nesplňují požadavky supermarketů, ale budou o to levnější. 

Tip: Spojení nákupu s ostatními školami ve vašem městě přináší výhody úspor

Pátý krok:

  • Upravte stávající jídelníčky
    • Zjistěte nejoblíbenější jídla mezi dětmi podle ročních období
    • Upravte receptury tak, aby obsahovaly co největší množstvím předem nezpracovaných, čerstvých surovin.
    • Zvyšte v pokrmech množství zeleniny, ovoce a luštěnin.
    • Omezte používání polotovarů, zařaďte sezónní produkty, které jste vybrali
    • Postupně, jednu po druhé, odstraňujte z jídelníčku nezdravé suroviny
    • Odstraňte slazené nápoje, nahraďte neslazenými
    • V počátcích, než si žáci zvyknou jíst zeleninu samotnou, zkuste připravovat jídla, ve kterých můžete čerstvou zeleninu a ovoce skrýt, například v zapečené zelenině s brambory nebo v ovocném nákypu

Tip: určitě do tvorby receptů zapojte zaměstnance kuchyně  

Tip: zorganizujte pro pracovníky školní kuchyně vzdělávací kurz

Tip: každý den sledujte, která jídla jsou nejoblíbenější

Šestý krok:

  • Najděte způsob, jak vylepšit vzhled a atmosféru jídelny
    • najděte všechna možná zlepšení, která promění čas oběda v uvolněnou, příjemnou a společenskou událost
    • můžete jídelnu vymalovat uklidňujícími barvami
    • vyvěsit obrázky či vystavit výrobky žáků
    • používat na stoly ubrusy
    • maximálně snížit hluk, například rozdělit jídelnu na menší zóny, podlepit nohy židlí apod.
    • děti můžete zapojit do servírování jídla.

Sedmý krok:

  • Zařaďte téma jídlo a zdravé stravování do učebních osnov.
    • Vytvořte vzdělávací aktivity, které se budou věnovat vlivu stravy na zdraví, vlivu zemědělství na životní prostředí, krajinu, zdraví zvířat.
    • Založte školní zahradu, kterou mohou učitelé využívat jako přírodní učebnu  a pěstovat na ni zeleninu, bylinky či ovoce.
  • Pomozte škole nabízet kurzy vaření pro žáky i rodiče
  • Najděte rodinné farmy v okolí a domluvte u nich pravidelné návštěvy žáků.
  • Uspořádejte na vaší škole farmářské trhy či jiné aktivity se vztahem k jídlu a kulinářským tradicím

Osmý krok:

  • Měřte svůj pokrok
    • Rozhodněte se, jaké informace jsou pro vás důležité, například počet prodaných školních pokrmů, počet vzdělávacích aktivit navštívených žáky, apod.
    • Zjistěte, jak jsou změny přijímány a adekvátně reagujte.  

Tip: Kontrolujte také ostatní ukazatele, například: Jaké změny chování u žáků jste zpozorovali? Jaká je zpětná vazba od rodičů, zaměstnanců kuchyně, učitelů?

Devátý krok:

  • Propagujte dosažené změny
    • Najděte mezi rodiči odborníka na práci s médii nebo žurnalistu. Pomůže vám lépe propagovat vaše úspěchy.
    • Rozhodněte se, jak uveřejníte provedená a plánovaná vylepšení.
    • Pořádejte schůze ve škole a pozvěte všechny její příznivce, pište dopisy rodičům, zřizovateli školy a informujte žáky.
    • Umístěte nové jídelníčky po škole, aby je žáci i rodiče mohli vidět každý den.

Tip: Jedním z vašich cílů může být přesvědčení "pochybovačů", kteří se školním jídlům vyhýbali, aby se ve škole začali opět stravovat.

Zpět na aktuality

Co jsou cookies?

Textové soubory, které internetové stránky ukládají na váš počítač nebo mobilní zařízení v okamžiku, kdy tyto stránky začnete využívat. Stránky si tak na určitou dobu zapamatují úkony, které jste na nich provedli, a preferencí (např. přihlašovací údaje, jazyka, velikost písma a jiné zobrazovací preferencí), takže tyto údaje pak nemusíte zadávat znovu a přeskakovat z jedné stránky na druhou.

Dalším používáním těchto stránek vyjadřujete souhlas s ukládáním souborů cookies. Více informací Méně informací