23 listopad 2017

V prosinci pečeme vánoční štolu se…Zdeňkou Kollárikovou

Autor: Skutečně zdravá škola

Pečete vánoční štolu? Víte, že tradice pečení štol o Vánocích je opravdu prastará a vznikla v Drážďanech. Historické listiny se o vánočních štolách poprvé zmiňují v roce 1474, což je snad o 100 let dříve než je zmiňována vánočka.

"Štolu je potřeba péct dopředu tři týdny i více, protože její chuť bude výraznější. Štolu uskladňuji zabalenou do pečícího papíru a do čisté utěrky bez aviváže, na chladném místě. Tohle je tedy moje oblíbená štola. Ti, co ochutnali, měli potřebu sami ji upéci a stala se novou vánoční tradicí v jejich domácnostech i dárkem pro přátele. Kvalitní špaldová mouka a ostatní ingredience z jednoduché receptury vykouzlí pochoutku. Musím jen zopakovat, že výsledná chuť přímo souvisí s kvalitou použitých surovin. Já a moji přátelé a zákazníci používáme bio suroviny", říká Zdeňka Kolláriková.

Přeji Vám pěkné vánoce plné smíchu a radosti, prožité s těmi, které milujete.

Vánoční štola

Suroviny: na jednu velkou, dvě menší nebo čtyři malé štoly budete potřebovat

  • 400 g hladké špaldové mouky Bioharmonie
  • 100 g hrubé špaldové mouky Bioharmonie
  •  250 g tvarohu / používám jemný tučný tkz. Alpský tvaroh/
  • 180 g másla
  • 150 g třtinového cukru  muscovado
  • 100 g mandlové mouky
  • Bourbon vanilka
  • citrónová kůra
  • 12 g vinného kamene
  • 3 vejce
  • 50 g rozinek namočených v rumu / i s rumem
  • 150 g dalšího sušeného ovoce podle chuti - pokrájené sušené třešně, brusinky, meruňky, švestky
  • 200 g různých sekaných ořechů, mandle
  • kandovaná pomerančová a citrónová kůra, podle chuti
  • 250 g másla na potírání

Postup:

Na desce smícháme mouky s vinným kamenem. Přidáme všechny ostatní ingredience, promícháme a vypracujeme těsto. Jedna velká štola přes celou délku plechu, nebo 2,3,4 menší a menší. Rukama vytvarujeme, přeneseme na plech vyložený papírem na pečení a potřeme rozpuštěným máslem. Vložíme do vyhřáté trouby (horkovzdušná na 160°C) a pomalu upečeme (cca 50 minut).

Během pečení každých 10 minut znovu štolu potíráme rozpuštěným máslem.  Upečenou štolu hned po vytažení z trouby ještě naposledy potřeme máslem a posypeme nerafinovaným mletým třtinovým cukrem very dark. 

Komentář Zdeňky:

Po vychladnutí, alespoň kousek ukrojím a ochutnám, ale doporučuji zabalit, uložit v chladnu a nechat odležet (prý vydrží i měsíc - nemám ověřeno, protože u nás se sní mnohem dřív.…vlastně přece jen jakýsi doklad o trvanlivosti mám. Posílala jsem Jakubovi přes oceán štolu, myslíc si, že si o vánocích pochutná. Bohužel nebyla doručena a cestou zpět procestovala svět. Po půl roce jsem dostala zprávu, abych si vrácený balík vyzvedla. Měla jsem obavu, co se na mě vyhrne, ale věřte nebo ne, štola držela pohromadě a dokonce voněla.

Recept je z knížky „Moje Bio pochoutky

Zpět na aktuality

Co jsou cookies?

Textové soubory, které internetové stránky ukládají na váš počítač nebo mobilní zařízení v okamžiku, kdy tyto stránky začnete využívat. Stránky si tak na určitou dobu zapamatují úkony, které jste na nich provedli, a preferencí (např. přihlašovací údaje, jazyka, velikost písma a jiné zobrazovací preferencí), takže tyto údaje pak nemusíte zadávat znovu a přeskakovat z jedné stránky na druhou.

Dalším používáním těchto stránek vyjadřujete souhlas s ukládáním souborů cookies. Více informací Méně informací