24 duben 2018

V dubnu vaříme s... Kateřinou Halamovou

Autor: Skutečně zdravá škola

Kateřina Halamová, lektorka kurzů vaření pro veřejnost i pracovníky školních jídelen, vám nabízí svůj recept na jarní nádivku.

Jarní nádivka

Suroviny pro 10 porcí:

  • 300 g instatntní kukuřičné polenty
  • 1,5 l vody
  • 2 cibule cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 40 g sušených rajčat
  • 250 g uzeného  tempehu
  • 3 mrkve  nastrouhané nahrubo
  • 100 g listů špenátu (můžeme nahradit listy divoké zeleniny)
  • 100 g slunečnicových semínek (nasucho opražených)
  • 100 g rýžových burizonů
  • olej 
  • majoránka, 
  • shoyu, sůl

Postup:

  1. Nadrobno nasekanou cibulku orestujeme na oleji.
  2. Přidáme nahrubo nastrouhaný tempeh a mrkev. 10 min restujeme a ochutíme shoyu.
  3. špenátové listy omyjeme a nasekáme najemno (nahradit můžeme kopřivou, bršlicí, pampeliškou, ...)
  4. Do 1,5 l vroucí vody s pokrájeným sušenými rajčaty postupně pomalu vsypeme za stálého míchání instantní kukuřičnou polentu.
  5. Vzniklou hustou kaši smícháme s osmaženým temepehem a mrkví, špenátovými listy.
  6. Směs dochutíme česnekem, majoránkou, dosolíme dle potřeby solí či shoyu.
  7. Do směsi vmícháme rýžové burizony (ty lze nahradit pokrájenou celozrnnou houskou).
  8. Vzniklou hmotu přelijeme do vymazaného pekáčku.
  9. Urovnáme a pečeme asi 40-50 minut na 190 °C.
  10. Před podáváním je dobré nechat nádivku trochu vychladnout, ať má čas ztuhnout. 

Kateřina vás naučí vařit skvělé recepty a vysvětlí vám řadu souvislostí v oblasti výživy na svých kurzech vaření. Od května otevírá další cyklus akreditovaného kurzu Vaření podle ročních období v Liberci či večerní kurzy v Praze. Více na www.zivost.cz

Zpět na aktuality

Co jsou cookies?

Textové soubory, které internetové stránky ukládají na váš počítač nebo mobilní zařízení v okamžiku, kdy tyto stránky začnete využívat. Stránky si tak na určitou dobu zapamatují úkony, které jste na nich provedli, a preferencí (např. přihlašovací údaje, jazyka, velikost písma a jiné zobrazovací preferencí), takže tyto údaje pak nemusíte zadávat znovu a přeskakovat z jedné stránky na druhou.

Dalším používáním těchto stránek vyjadřujete souhlas s ukládáním souborů cookies. Více informací Méně informací